Deux jours, une nuit

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Sandra, een jonge Belgische moeder, komt erachter dat haar collega's een bonus krijgen in ruil voor haar ontslag. Ze heeft één weekend om hen ervan te overtuigen de bonus te laten liggen zodat zij haar baan kan behouden. Een intiem en oprecht drama van de Dardenne broers, met een waanzinnige Marion Cotillard in de hoofdrol.

Actrice Hadewych Minis over 'Deux jours, une nuit'

Empatisch vermogen

Je mag kiezen: een bonus krijgen op je werk, maar dan wordt er wel iemand ontslagen; of met je team collectief de bonus afwijzen om iemand zijn baan te laten behouden. Een situatie die meerdere malen voorkwam over de hele wereld. De Dardenne broers zetten de boel op scherp: eerst even kennis maken met degene die op het punt staat haar baan te verliezen…

Deux jours, une nuit onderzoekt de pogingen van Sandra (Marion Cotillard), die twee dagen en een nacht heeft om haar collega’s ervan te bedanken voor hun bonus van duizend euro zodat zij haar baan kan behouden. Als kijker ben je haar misschien in het begin eerder kwijt dan rijk; Sandra is namelijk bezig te herstellen van een depressie.

Cotillard speelt subtiel in een bescheiden verhaal. De Dardenne broers laten zo zien dat veerkracht in kleine dingen kan zitten, en grote moed zich kan uiten in een opeenvolging van momenten. In plaats van hun reguliere ongeschoolde acteurs pakken ze nu uit met een ster, maar dat werkt in hun voordeel. De nuances die nodig zijn voor dit bitterzoete vraagstuk worden zo beheerst opgevoerd. Kijk Deux jours, une nuit en vraag je af wat er zal gebeuren: zullen mensen kiezen voor empathie, of voor financieel gewin? Wat zou jij kiezen?

Must-see, omdat:

  • 1. De Dardenne broers laten de hartbrekende realiteit zien van de arbeidersklasse, die tevergeefs tegen elkaar moet strijden om het hoofd boven water te houden.

  • 2. Actrice Marion Cotillard voor een Oscar werd genomineerd voor haar kwetsbare en aangrijpende vertolking van Sandra.

  • 3. Deux jours, une nuit, een klein, intiem verhaal is met een wereldwijde impact en herkenbaarheid.

Film in feiten

  • 1. Ondanks het feit dat Marion Cotillard ononderbroken takes van 7-minuten moest spelen, had zij geen probleem ze opnieuw te doen omdat ze de ervaring zo bijzonder vond. Sommige scènes werden zo’n 50 keer opnieuw geschoten; het record aantal lag op 82 takes.

  • 2. Het idee voor de film kwam toen de Dardenne broeders rond 2000 hoorden over een zaak in een Franse fabriek: daar was een werknemer wiens productiviteit niet hoog genoeg was om andere werknemers hun bonus te kunnen geven, waarop hij werd ontslagen. Na onderzoek vonden zij vergelijkbare zaken in België, Italië en Amerika. Zij maakten deze film om het gegeven van solidariteit te onderzoeken.

  • 3. Marion Cotillard was de eerst niet-Belgische actrice waar de Dardenne broers mee werkten. Voor de film meette zij zichzelf een Belgisch-Frans accent aan, zoals gesproken wordt in Seraing, Wallonië, waar de film zich afspeelt.

“Why not try?”

Manu (Deux jours, une nuit)

Deze films werden ook geselecteerd door Hadewych Minis

La Vie en Rose

Her

Tonio

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.