De Belofte van Pisa

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

De vijftienjarige Samir woont met zijn strenggelovige ouders in Amsterdam-Noord. Tegen alle verwachtingen in wordt hij, als eerste Marokkaan ooit, aangenomen op het muzieklyceum in Oud-Zuid. Wonderschone film over identiteit, liefde, opgroeien en muziek.

Regisseur Norbert ter Hall & actrice Olivia Lonsdale over het maakproces van 'De Belofte van Pisa'

The making of De Belofte van Pisa

Door Olivia Lonsdale

In 2018 begonnen de opnames voor De Belofte van Pisa. Ik had het originele boek van Mano Bouzamour al eens gelezen, eigenlijk per toeval. Mijn ex-vriendje had het mee tijdens onze reis door Indonesië. Na mijn eigen boeken te hebben uitgelezen, begon ik maar aan De Belofte van Pisa. Ik las het in één ruk uit. Het boek had veel herkenbare elementen; allereerst omdat mijn toenmalige vriendje ook op het HLZ (Hervormd Lyceum Zuid) zat. Maar ook waren we allebei net geslaagd en zouden we gaan beginnen aan de rest van ons leven - wat toen gepaard ging met heel veel feestjes.

Ik las het boek een tweede keer vlak voor de opnames, 6 jaar later. De audities waren achter de rug. Mijn tegenspeler Shahine (Samir in de film) en ik kenden elkaar al uit Amsterdam. Van de stad, de Aprilfeesten én hij was het broertje van Ashgan (die ik ken van vroeger). Daarnaast kenden we elkaar ook al van 2 andere films waar we allebei een rol in hadden, maar toch voelde dit anders. Dit was het liefdesverhaal van twee jonge mensen, en dat voelde al heel snel vertrouwd.

Er zijn veel dingen die bijzonder waren aan het maken van De Belofte van Pisa. De crew, de muziek waar we lang op hebben geoefend… Maar een van de fijnste elementen was voor mij toch wel het fietsen naar de set. Draaien in mijn eigen stad.

Ik kan me één van de beginscènes nog goed herinneren. Ik zat bij Thor (Ijsbrand in de film) achterop de fiets en voor het eerst zagen we Shahine in zijn witte sportpak op z’n scooter. De camera stond op het kruispunt tussen de Weteringschans en de Museumbrug en keek uit op dat mooie pand met die grote ramen. Ik zei in m’n familie app dat we op deze locatie draaiden, en voor ik het wist fietste mijn oma langs om een kijkje te nemen! Een paar keer achter elkaar fietste Thor en rende ik terug de Weteringschans op en daar gingen we weer, richting de Museumbrug. Shahine haalde ons in, werd vervolgens aangehouden door een politieagent, waarna wij giechelend voorbij fietsten en Shahine en ik elkaar een splitsecond aankeken.

Voor de scènes in Het Concertgebouw moesten er flink wat figuranten komen. Het leek mijn oma wel leuk om te figureren, dus zij deed mee en koos een plekje uit waar ze mij precies goed kon zien tijdens het spelen van de scènes. Wat regisseur Norbert ter Hall overigens vaak doet, is een random shot nemen van de mensen op straat; het leven op de fiets van de Amsterdammers. Misschien zijn het geen geboren en getogen Amsterdammers maar op dat moment, in dat beeld, wel. Dit zie je bijvoorbeeld ook terug in Norbert’s serie A'dam - E.V.A.. Hier zit je even middenin de drukte van de stad, 9 uur ‘s ochtends spitsuur. Mijn oma vond het geweldig om mee te kijken.

Een van de leukste dingen van filmmaken is dat je je eigen werelden kunt creëren. Mensen of plekken hoeven niet te kloppen; het interieur hoeft niet hetzelfde te zijn als het exterieur. Zo werd voor de De Belofte van Pisa het interieur van het Muziek Lyceum in Zuid gefilmd in een pand op de Keizersgracht. En het mooiste: naar beide locaties kon ik met de fiets gaan. Wat een luxe!

Must-see, omdat:

 • 1. Je alleen maar blij kunt worden van zoveel jong talent in één film! Acteurs Shahine El-Hamus, Olivia Lonsdale en Thor Braun spelen de sterren van de hemel.

 • 2. De samenkomst of juist botsing van twee culturen iets is waar veel mensen (en vooral jongeren) mee te maken hebben. Niet voor iedereen is het vinden van een balans en eigen identiteit vanzelfsprekend; dat doet De Belofte van Pisa je weer even beseffen.

 • 3. De boodschap van de film volgens regisseur Norbert ter Hall is: bevrijd jezelf van de druk van welke groep dan ook. Want uiteindelijk is die strijd om los te komen van je ouders en/of omgeving universeel.

“Doe zoals zij, leer zoals zij, praat zoals zij. Maar vergeet nooit je afkomst.”

De Belofte van Pisa

Deze films werden ook geselecteerd door Norbert ter Hall

mid90s

Housewitz

Fanny and Alexander

Somewhere

Mi Vida

Drive

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress. Altijd 20 films die je bijblijven

 • Meer dan een filmplatform: elke week nieuwe inleidingen

 • Van jouw bijdrage vertellen we nieuwe verhalen met jonge makers

 • Beschikbaar op iOS, Android en Samsung Smart TV

 • €7,99 na proefperiode. Altijd opzegbaar.

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand