Zeven redenen waarom je Youth moet zien

Door Eric Kroes • 21 jun 2021

In 2013 kwam La Grande Bellezza uit van Paolo Sorrentino. Alom geprezen, veel bekroond, en inderdaad een hele mooie film. Maar in 2015 bracht deze Italiaanse topregisseur een film uit die ik nog veel mooier vind: Youth. Minder bekend, maar absoluut de moeite waard om te gaan bekijken. Waarom? Ik noem hier zeven redenen.

Must-see, omdat:

  1. Een paar mooie verhaallijnen met emotionele, menselijke elementen: de worsteling met ouderdom, geheugenverlies, liefde, ouderschap, onvervulde ambitie, om er maar een paar te noemen.
  2. De film is doorspekt met humor, kleine en grotere grappen, deels gekoppeld aan de bizarre personages die worden opgevoerd zoals Maradonna, de leviterende Oosterse monnik, en Hitler. En alleen de titel al: Youth, voor een film over hele oude mensen.
  3. De emoties in de film worden ondersteund door een bonte mix van schitterende, sfeervolle muziekstukken, waarbij vooral de Simple Song #3 en Just van David Lang veel indruk maken.
  4. De camerabeelden zijn prachtig, zoals van het luxe hotel in het spectaculair mooie Zwitserse landschap, de alpenweiden, het ondergelopen San Marco plein in Venetië.
  5. De acteurs en actrices zijn top, vooral Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz en Jane Fonda zijn groots.
  6. De film verwijst naar diverse klassieke films van Italiaanse grootmeesters, zoals 8 1/2 van Fellini en Zabriski Point van Antonioni. En de film is opgedragen aan Francesco Rosi.
  7. En tenslotte: het verschijnen van de prachtige Miss Universe, eerst op het ondergelopen San Marcoplein en later in het zwembad met de twee oude mannen. Fred vraagt aan Mick: “who is this?”, waarop Mick antwoordt: “God”.


Natuurlijk valt er ook wel wat aan te merken op de film. De critici vonden de film bijvoorbeeld traag, en met pretentieuze dialogen. Dat is een zienswijze. Maar ik zie het als een film met een aangenaam rustig tempo, en met mooie, filosofische dialogen. En met al het moois dat ik hierboven al genoemd heb. Ga kijken die film!