A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Absurdistische en hypergestileerde zwarte komedie over de mens en het leed dat we elkaar aandoen. A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence is het slotdeel van Roy Andersson’s trilogie over ‘being a human being’ en won de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië.

Regisseur Michiel ten Horn vertelt over 'A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence'

Hoe is het om mens te zijn?

Nou, dat is behoorlijk tragisch als je A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence moet geloven. Gelukkig kunnen we er dankzij regisseur Roy Andersson nog wel om lachen. Hier bij Cinetree zijn we het erover eens: A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence is een van de meest absurde, maar tegelijkertijd ook één van de mooiste en meest bijzonder vormgegeven films die we ooit hebben gezien.

De film kan het beste omschreven worden als het verhaal van Jonathan en Sam: de eerste is handelsreiziger en de tweede heeft een lichte verstandelijke beperking. Samen reizen ze door het land en onderweg leren ze allerlei mensen kennen - de een nog vreemder en ellendiger dan de ander. Daarmee schijnt Andersson zijn licht op het menselijk tekort: we doen allemaal ons best, maar of het goed genoeg is, valt te betwijfelen.

In 39 losstaande, surrealistische en hypergestileerde scènes van elk zo’n tien minuten komen de pijnlijkste onderwerpen aan bod. Sterfte, ouderdom, torenhoge schulden, gebroken harten… Maar dan voorzien van een dosis humor. Klinkt vreemd - en dat is het ook. A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence is zo’n film die je niet moet willen snappen, maar waarbij je gewoon moet genieten van alles wat je ziet.

Must-see, omdat:

  • 1. De film werd geselecteerd als Zweedse inzending voor Beste niet-Engelstalige film voor de Oscars in 2016.

  • 2. Andersson houdt er een bijzondere werkwijze op na: hij werkt niet op locatie, maar laat alle decors (ook de buitenlocaties) nabouwen in zijn studio. Deze precisie heeft ervoor gezorgd dat het filmen zo’n 4 jaar in beslag nam.

  • 3. Je A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence oprecht nergens mee kunt vergelijken. Een film als deze zag je nooit eerder.

“I'm happy to hear you're doing fine.”

A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence

Deze film werd ook geselecteerd door Michiel ten Horn

A Most Violent Year

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.