Her

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Het Oscarwinnende Her speelt zich af in de toekomst. Theodore (Joaquin Phoenix) schaft een nieuw besturingssysteem (met de stem van Scarlett Johansson) aan, waar hij een wel heel bijzondere band mee ontwikkelt. Troostend en beangstigend liefdesverhaal.

Op maandag 17 januari zijn we terug met de online Cinetree Filmclub, waar Blue Monday en ‘Her’ centraal staan. Meld je hier aan!

Actrice Hadewych Minis over 'Her'

Liefde is... digitaal

Door Laura Messina

Technologie maakt ons leven zoveel beter en makkelijker: het geeft ons de kans om alles te leren en te creëren wat we maar zouden willen. De keerzijde is echter dat het ons ook compleet kan doen vereenzamen. Kijk maar naar hoe we ons tegenwoordig in het openbaar bewegen: hoeveel mensen kijken nog om zich heen, en hoeveel mensen bewegen zich met hun ogen gericht op een schermpje voort? En hoe vaak hoor je dat kinderen de hele dag op hun slaapkamer zitten en hun vriendjes, buiten school om, alleen spreken via games of social media?

Telefoons en computers staan centraal in ons leven en zelfs onze liefde uiten we tegenwoordig digitaal. Maar wat gebeurt er wanneer we onze medemens nergens meer voor nodig hebben en er geen reden meer is om fysiek met elkaar in contact te staan? Dan kan het leven nog wel eens heel eenzaam worden.

Op die thematiek haakt Her perfect in. Want hoewel zo’n digitale relatie nu nog onwerkelijk lijkt, zijn relaties met niet-menselijke geliefden eigenlijk al aan de orde van de dag. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer mannen die een RealDoll aanschaffen; een pop of robot waarmee ze samenwonen als een echt liefdeskoppel. Natuurlijk zal een deel van de mannen bewust voor zo’n pop of robot kiezen, maar voor sommige mannen is het misschien een van de weinige opties. Want wat doe je wanneer je constant geconfronteerd wordt met je eigen eenzaamheid en een dergelijke technologie die eenzaamheid kan verminderen? Dan lijkt het niet eens een raar besluit om - net zoals in Her - met elke vorm van liefde en geborgenheid genoegen te nemen. Zelfs als het in de vorm van een computerstem is.

Iedereen was het er unaniem over eens: Her is een kunstwerk. Actrice & curator Hadewych Minis zei naar aanleiding van deze film zelfs voor het eerst te hebben opgezocht wie de man achter de prachtige beelden is. Leuk feitje: dat is de Nederlandse cinematograaf Hoyte van Hoytema, die o.a samenwerkte met David O. Russel, Christopher Nolan en Sam Mendes en bekend staat om zijn esthetische cinematografie. Her is volledig geschoten in warme tonen en geeft je dankzij het zachte licht een zomers, dromerig gevoel - wat perfect lijkt aan te sluiten op de emoties van Theodore. Alleen al vanwege de oogverblindende cinematografie is deze film dus de moeite waard om te bekijken.

Her is een troostend, beangstigend en confronterend liefdesverhaal dat je aan het denken zet over je eigen relaties en digitale gedrag. De boodschap wat ons betreft? Dat we in een tijd waarin onze levens zich steeds meer online afspelen en computers steeds intelligenter worden, zeker niet moeten vergeten om onze ‘echte’ relaties koesteren. Want het eenzame, maar oh zo realistische verhaal van Theodore, zou zomaar eens angstvallig snel werkelijkheid kunnen worden...

Must-see, omdat:

  • 1. De kans bijzonder klein is dat je eerder een film met een dergelijke verhaallijn hebt gezien. Een Oscar, Golden Globe en 83 andere prijzen(!) bevestigen dat.

  • 2. Her vol briljante acteurs zit; Joaquin Phoenix, Amy Adams, Rooney Mara, Olivia Wilde, Chris Pratt en de - niet te vergeten - prachtige stem van Scarlett Johansson.

  • 3. De digitale liefdessituatie je stiekem best wel aan het denken zet. In hoeverre is deze film gebaseerd op de toekomstige realiteit?

“The heart is not like a box that gets filled up; it expands in size the more you love.”

Samantha (Her)

Deze films werden ook geselecteerd door Hadewych Minis

La Vie en Rose

Deux jours, une nuit

Tonio

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.