Enemy

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Jake Gyllenhaal is zowel zichzelf, een geschiedenisdocent die vastzit in een lusteloze relatie, als zijn mysterieuze dubbelganger, een B-acteur met een motor en een chic appartement. Denis Villeneuve’s Enemy is onvoorspelbaar, raadselachtig en spannend tot het eind.

Acteur & filmmaker Nils Verkooijen deelt 'Enemy'

Mysterieuze vijand

Ons onderbewuste, de plek waar we krachten ontmoeten die we misschien wel helemaal niet willen ontmoeten, de plek waar we onszelf tegen het lijf lopen. En, precies de plek waar regisseur Denis Villeneuve met zijn labyrintische film Enemy zich bevindt.

Een getrouwde man heeft moeite trouw aan zijn zwangere vrouw te blijven, maar besluit door een bijzondere ontmoeting in zijn onderbewuste, de affaire met een jonge vrouw op te geven. De hoofdrol wordt gespeeld door Jake Gyllenhaal die het voor elkaar krijgt om twee tegengestelde karakters ijzersterk neer te zetten. Met aan zijn zijde de uiterst charmante en getalenteerde Mélanie Laurent (Beginners) en Sarah Gadon.

_
Enemy_is niet de standaard_must see_ die je gewend bent én toch ga je hem afkijken, als je het aandurft tenminste. Op een vreemde manier is deze film heel aantrekkelijk. Het verhaal? Daar moet je van tevoren eigenlijk zo min mogelijk over weten.

Villeneuve baseerde Enemy op de roman The Double van José Saramago. Dat hij een eigen twist aan het verhaal geeft is duidelijk. Zo zijn er gedurende film overal enge spinnen te zien die symbool staan voor seksualiteit en het mannelijke onderbewuste, voegde Villeneuve het thema totalitaire regimes en onderdrukking toe en gebeuren er misschien wel veel meer onverwachte dingen dan in het boek. Wees gewaarschuwd.

Must-see, omdat:

  • 1. Je niet alleen prachtige actrices (Mélanie Laurent en Sarah Gadon), maar ook griezelige spinnen op je beeldscherm ziet. Perfecte combinatie, nietwaar?

  • 2. Deze film geheel terecht werd uitgeroepen tot de beste Canadese film van het jaar 2013.

  • 3. Je moet (moet, moet!) zien hoe Jake Gyllenhaal op briljante wijze twee tegengestelde personages speelt.

"Control, it's all about control."

Anthony (Enemy)

Deze films werden ook geselecteerd door Nils Verkooijen

Happy End

Parasite

Toni Erdmann

The Square

Die Fälscher

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.