Grimm

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Meer dan vijftien jaar na de originele première is er nu een gloednieuwe, opnieuw gemonteerde versie van Grimm. Deze vrije variant op het sprookje van Hans en Grietje verandert, zoals alleen Van Warmerdam dat kan, gaandeweg in een roadmovie meets thriller meets western. Dit wil je zien!

Actrice Hannah Hoekstra over 'Grimm'

Magisch realisme

Door Nikki Nilwik

Diep in een grauw, grimmig bos waren er eens… een broer en zus met de namen Jacob en Marie. Ze hadden het koud en ze hadden honger, maar hun ouders konden en wilden niet helpen. De ouders waren zelfs zó gemeen dat ze Jacob en Marie achterlieten in het bos; waar ze helemaal op zichzelf aangewezen waren. Zonder kiezels of broodkruimels konden zij de weg naar huis helaas niet terugvinden, maar gelukkig was er een dode hond die zij konden opeten. Helaas had de hond een baasje, die erg boos werd op Jacob en Marie. Wat konden zij doen op het weer goed te maken? De man had wel een idee; Jacob kon met zijn vrouw naar bed, zij had namelijk al een tijdje zin in seks. Met tegenzin deed Jacob dit, maar toen het echtpaar besloot Jacob en Marie op te sluiten zodat de vrouw altijd met Jacob naar bed kon, besloten de broer en zus te ontsnappen. Door een slim plan wisten Jacob en Marie het huis van dit boosaardige koppel te ontvluchten. Ze renden zo hard als ze konden, stalen geld door prostitutie, pleegden een moord en vonden op het eind van deze spannende ontsnapping een brommer. Op deze brommer reden de broer en zus naar Spanje en beleefden zij talloze avonturen. Zouden ze hier eindelijk een plek hebben gevonden waar ze nog lang en gelukkig konden leven?

Na deze intro ben je misschien een beetje in de war. Is Grimm een sprookje, een horror, een roadmovie of een western? Alex van Warmerdam laat zien dat al deze genres, hoe krankzinnig dat ook klinkt, samen kunnen komen in één episch verhaal. Het resultaat is wel totaal anders dan alles dat je ooit eerder zag; Grimm is absurdistisch, grauw, seksueel geladen en windt er in het algemeen geen doekjes om. Alex van Warmerdam neemt sprookjesachtige-elementen uit het verhaal van Hans en Grietje en vervomt ze tot iets compleet nieuws. Wat overblijft is een realistischere kijk op sprookjes. We weten ten slotte allemaal dat sprookjes eigenlijk een veel grimmigere lading hebben dan men in kinderfilms laat zien: geloven we echt dat de prins alleen de toren beklom om de prinses een kus te geven, te redden en dat ze nog lang en gelukkig leefden samen? Zijn Grimm laat een meer realistisch – redelijk macaber – verhaal zien en dat zorgt voor een geweldige kijkervaring. Je denkt dat je weet wat er gaat gebeuren, maar toch weet Van Warmerdam je iedere keer opnieuw te verrassen. Zijn verhaal én het ijzersterke acteerwerk van onder andere Halina Reijn en Jacob Derwig zullen je op z’n zachtst gezegd fascineren!

Must-see, omdat:

  • 1. Je twee topacteurs van Nederlandse bodem, Halina Reijn en Jacob Derwig, in één van hun eerste rollen ziet.

  • 2. Je het originele sprookje vast nog wel kent vanuit je kindertijd. Hoe leuk om hetzelfde verhaal, weliswaar in een heel ander jasje, nu nog eens te zien.

  • 3. Deze re-edit volgens critici én regisseur Alex van Warmerdam zelf de film pas echt afmaakt. En dat na ruim 15 jaar!

Film in feiten

  • 1. Grimm was de vijfde film van Alex van Warmerdam en ging in 2003 op het International Film Festival San Sebastian in première. Toch bleef van Warmerdam altijd met het idee rondlopen dat hij meer uit de film had kunnen halen.

  • 2. Toen bleek dat van de nog op celluloid gedraaide film al het materiaal in bruikbare staat was, besloot Van Warmerdam met editor Job ter Burg het verhaal opnieuw aan te pakken…

  • 3. …en met succes, want het leverde een versie op waar Van Warmerdam stukken blijer mee is: “Ik kan nu als ik sterf mijn oeuvre met een gerust hart achterlaten”.

“Ze mag dan jouw zusje zijn, ze is mijn vrouw.”

Diego (Grimm)

Deze films werden ook geselecteerd door Hannah Hoekstra

The One I Love

Lazzaro Felice

Loveless

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.