Julieta

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Pedro Almodóvar’s Julieta vertelt het tragische verhaal van Julieta: een gekwelde vrouw die haar volwassen jaren depressief doorbracht. Geheel in Almodóvar-stijl krijgen we beetje bij beetje het verhaal van Julieta te weten. Schuldgevoelens hebben haar leven bepaald, maar een beetje begrip weet haar uiteindelijk weer hoop te geven. Almodóvar zet met zijn unieke filmstijl opnieuw een prachtige film neer die iedere filmliefhebber moet hebben gezien.

Acteur Minne Koole over 'Julieta'

Tijd heelt wonden

Door Nikki Nilwik

Pedro Almodóvar kan met gemak een van de favoriete regisseurs van Cinetree (én de rest van de wereld) genoemd worden. Zijn films - die vaak draaien om sterke vrouwelijke rollen en (fel) gekleurd worden door zijn unieke cinematografie - sleepten maar liefst 164 prijzen binnen, waaronder een Oscar (Hable con Ella). Vijftien van deze prijzen werden gewonnen door Julieta, de passievolle film die Almodóvar uitbracht in 2016. Net zoals Hable con Ella – die we onlangs vertoonden – is Julieta een soort detective. Iedere scène geeft een beetje nieuwe informatie weg, maar het hele verhaal wordt pas een klein kwartier voor de slotscène van het ijzersterke drama duidelijk. Hierdoor blijf je als kijker de gehele film in gespannen afwachting en heb je na Julieta een paar minuten nodig om bij te komen van alles; precies wat een goede film zou moeten doen. Precies wat we gewend zijn van Almodóvar.

Anders dan in Hable con Ella, draait het verhaal in Julieta veel minder om romantische relaties. Julieta focust op de moeder-dochter relatie van Julieta en haar dochter Antía. De film opent met Julieta, die op het punt staat met haar geliefde van Madrid naar Portugal te verhuizen. De koffers staan klaar en hun reis gaat beginnen - maar dan komt Julieta de oude beste vriendin van Antía tegen en besluit hals over kop de reis te staken. Haar spullen gaan terug de kast in en haar vriend Lorenzo wordt zonder pardon aan de kant geschoven. De reden voor deze abrupte keuze zal in de rest van de film langzamerhand duidelijk worden, wanneer we door middel van flashbacks meegenomen worden in het leven van Julieta en haar dochter. Beetje bij beetje geeft Almodóvar, door middel van prachtig ingetogen emoties en zijn uitbundige cinematografische stijl, de liefde en trauma’s van dit duo weg. Schuldgevoelens, slechte communicatie en boosheid hebben 30 jaar lang het leven van Julieta en Antía gevormd, maar het einde van de film laat toch wat ruimte voor hoop en vergiffenis over.

Julieta werd genomineerd voor een Gouden Palm op Cannes, voor Beste Film bij de BAFTA awards en won 15 andere internationale prijzen. Almodóvar’s diepgaande en sterke analyse van de gekwelde Julieta zal je ontroeren, maar het verhaal van Julieta – dat gebaseerd is op drie verhalen van de Canadese schrijfster Alice Munro – is niet de enige reden om dit drama te bekijken. Opnieuw weet Almodóvar je namelijk te verbijsteren met zijn oog voor detail en zijn onbetwiste talent voor de kunst die film heet. Een aanrader voor iedereen die net als wij groot fan zijn van deze geweldige regisseur.

Must-see, omdat:

  • 1. Almodóvar met Julieta opnieuw bewijst waarom hij een van de grootste regisseurs van onze tijd is.

  • 2. Julieta je anderhalf uur in bedwang zal houden met onverwachte wendingen en ijzersterke (maar ingetogen) acteerprestaties.

  • 3. De film 15 prijzen won en genomineerd werd voor een van de meest prestigieuze filmprijzen ter wereld; de Gouden Palm op Cannes.

“I always knew that there was something important in your life that you never shared with me.”

Lorenzo (Julieta)

Deze films werden ook geselecteerd door Minne Koole

Paterson

Shame

The Handmaiden

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.