Hable con ella

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In het veelbekroonde Hable con ella ontstaat er een ongewone vriendschap tussen Marco en Benigno, wanneer ze moeten zorgen voor twee vrouwen die in coma liggen. Waar de liefde voor de vrouwen eerst lijkt te komen vanuit pure onzelfzuchtigheid, blijkt er al snel een staartje aan dit verhaal te zitten. Pedro Almodóvar laat ons met Hable con ella van begin tot eind weer versteld staan door zijn krachtige vertelkunst.

Scenariste Marnie Blok over 'Hable con ella'

Uit liefde

Door Nikki Nilwik

Hable con ella van de geniale Spaanse regisseur Pedro Almodóvar won de meest prestigieuze filmprijzen die er bestaan. Van een Oscar voor beste script tot een Golden Globe voor beste buitenlandse film én twee BAFTA Awards, Hable con ella wist ze allemaal binnen te slepen. Dit op zichzelf is natuurlijk al bijzonder, maar het wordt nóg specialer wanneer je Pedro Almodóvar’s onconventionele drama hebt gezien. Hable con ella is namelijk allesbehalve typisch of herkenbaar. De film behandelt onderwerpen die op z’n zachts gezegd grimmig zijn en waar we (hopelijk) allemaal van walgen, maar toch voelt de film niet per se zo.

In Hable con ella staan twee ‘relaties’ centraal - die van Lydia en Marco, en die van Alicia en Benigno. Beide vrouwen hebben een gigantisch succesvolle carrière - Lydia als vrouwelijke stierenvechter en Alicia als balletdanseres - waar we helaas niet veel meer van meekrijgen. Lydia en Alicia eindigen namelijk allebei in een coma, die hen letterlijk de mond snoert. Vanaf dan worden de personages van de vrouwen eigenlijk overgenomen door de mannen die geobsedeerd door ze zijn; Benigno en Marco. Uit deze gekke link bloeit een nog bizardere vriendschap op tussen de twee mannen. Benigno (Javier Cámara), Alicia’s verpleger die stiekem droomt over de toekomst die Alicia en hij zullen hebben, legt de nuchtere Marco uit dat hij moet praten met zijn geliefde; ‘Habla con ella’. Benigno lijkt in eerste instantie dan ook de onschuld zelve, iemand die zijn leven op zij zet om te zorgen voor anderen. Regisseur Almodóvar leert ons echter dat naïviteit en kwade bedoelingen niet zo gek veel van elkaar hoeven te verschillen, wanneer Benigno’s complexe personage de grens van liefdevol gedrag duidelijk overschrijdt. Toch weerhoudt dit Marco (Darío Grandinetti) er niet van een goede vriend voor Benigno te zijn en blijf je ook als kijker tot het einde van de film een bizarre mix van liefde en haat voelen voor Benigno.

Toch zul je pas na het kijken van Hable con ella écht begrijpen waarom deze film zoveel prijzen binnensleepte. De manier waarop Almodóvar verschrikkelijk gedrag weet te verbinden met pure liefde, is even eng als bewonderenswaardig. De subtiliteit en sereniteit in Hable con ella zorgen ervoor dat je de keuzes van Benigno en Marco kunt begrijpen, terwijl je er absoluut niet achter staat. Hable con ella zal je dus gegarandeerd achter laten met gemixte gevoelens en dat is juist ook de kracht. Het feit dat je deze film door het onderwerp niet meteen afschrijft, is exceptioneel en benadrukt hoe fenomenaal regisseur Pedro Almodóvar is.

Must-see, omdat:

  • 1. Hable con ella geregisseerd werd door de ijzersterke en internationaal geroemde Pedro Almodóvar, o.a. bekend van Dolor y Gloria en La Piel que Habito.

  • 2. Dit Spaanse drama bijna alle grote internationale prijzen won, zoals een Oscar, Golden Globe en twee Bafta’s!

  • 3. De film op de een of andere manier enorm goed met je gevoelens weet te spelen.

“Nothing is simple.”

Katerina (Hable con ella)

Deze films werden ook geselecteerd door Marnie Blok

The Wife

Shadow Game

The Man Who Sold His Skin

Atlantic

Visages Villages

Reparer Les Vivants

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.