Minding the Gap

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De vrienden Bing, Keire en Zack zijn bijna non-stop op de skatebaan te vinden – de beste manier om te vluchten uit hun thuissituaties. Op een dag besluit Bing het leven daar op de skatebaan, maar ook binnen de vier muren van hun huizen, vast te leggen. Wie had gedacht dat dat plan zou leiden tot een ijzersterke documentaire mét Oscarnominatie?

Documentairekenner Daan Vermeulen over ‘Minding the Gap’

Welke kloof?

Door Nikki Nilwik

Op 23 januari werd tijdens het praatprogramma ‘De Publieke Tribune’ aan de onderwijswethouder van Heerlen, Jordy Clemens, gevraagd of het uitmaakt waar je wieg heeft gestaan. Oftewel: maakt het voor je toekomst uit waar je vandaan komt, waar je geboren bent of uit welk gezin je komt? Het antwoord van meneer Clemens was even duidelijk als pijnlijk: “Heerlen is een stad waarin kinderen eigenlijk op de dag van hun geboorte al een achterstand hebben op het vlak van gezondheid. En waarvan we al kunnen voorspellen, helaas, dat ze het op school en op de arbeidsmarkt moeilijk gaan krijgen”.

Dit probleem vormt het fundament van de fantastische, eerlijke documentaire Minding the Gap. In onze samenleving, waar alles draait om educatie, geld en aanzien, staan sommige mensen alleen al door de plek van hun geboorte 7-0 achter. Voor mensen die wel uit een ‘goede’ buurt en gezin komen, lijkt dit misschien een ver van je bed show. Iedereen krijgt dezelfde kansen, zullen deze mensen denken. Daarom is het, in hun ogen, vaak je eigen schuld wanneer je iets niet bereikt. Als je maar hard genoeg werkt, is het perfecte plaatje voor iedereen bereikbaar… toch? Helaas blijkt niets minder waar. Minding the Gap laat zien dat de kloof tussen deze kansarme en bevoorrechte jongeren vaak oneerlijk groot is, zelfs wanneer ze exact dezelfde dingen willen bereiken.

In de ijzersterke docu Minding the Gap volgen we dezelfde vriendengroep uit Rockford, Illionois, 12 jaar lang. De film is geregisseerd, geproduceerd en gefilmd door Bing Liu, een van de jongens uit deze vriendengroep. Als jonge skateboarder besloot hij zijn vrienden (voornamelijk Zack en Keire) en de skateboard-scene in beeld te brengen door middel van charismatische homevideo’s – zoals je vader die vroeger ook van jou maakte. Maar naarmate de jongens ouder worden, blijkt er toch meer achter deze (in eerste instantie) luchtige skate scènes te zitten. Skaten is voor deze jongens namelijk de enige uitlaatklep en uitweg die ze hebben. Door te skaten heeft de groep vanaf jongs af aan de familie en afleiding gecreëerd, die zij thuis niet konden vinden. Wat zich precies in hun thuissituaties afspeelt? Dat krijgen we te horen via de goudeerlijke en persoonlijke gesprekken die Bing met zijn vrienden voert, waarin thema’s als achterstand, huiselijk geweld, discriminatie en armoede uitvoerig worden besproken.

Minding the Gap werd genomineerd voor een Oscar en dat is zeker dik verdiend. De documentaire is luchtig maar tegelijkertijd ook enorm sterk; prachtig maar ook verdrietig, en boven alles een enorm belangrijke les verhuld in een fascinerende film. Een must-see dus voor iedereen – en vooral voor de degenen die soms even vergeten hoe goed ze het hebben.

Must-see, omdat:

  • 1. Minding the Gap genomineerd werd voor een Oscar, 58(!) prijzen won en nog eens 53 nominaties op z’n naam mocht schrijven.

  • 2. De film een ijzersterk beeld neerzet van de vaak oneerlijke wereld waarin wij leven. Vooral voor mensen die niet echt te maken krijgen met deze onrechtvaardigheid, is het soms goed te beseffen dat hun realiteit niet de enige realiteit is.

  • 3. Minding the Gap behalve een enorm goede documentaire met belangrijke thema’s, ook nog eens speels en hartverwarmend is.

“You’ve got to prove people wrong.”

Keire (Minding the Gap)

Deze films werden ook geselecteerd door Daan Vermeulen

Shabu

You Were Never Really Here

While We're Young

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.