You Were Never Really Here

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

You Were Never Really Here volgt de suïcidale huurmoordenaar en ex-marinier Joe (Joaquin Phoenix). Naast de mantelzorg voor zijn bejaarde moeder verdient Joe de kost met het opsporen van rijke, ontvoerde kinderen en het vermoorden van iedereen die daarbij in de weg staat. Deze op Cannes bekroonde psychologische thriller is een mentale rollercoaster die je niet meer loslaat.

Filmkenner Daan Vermeulen over 'You Were Never Really Here'

Gebroken brein

door Vera Baur

Joaquin Phoenix draagt met zijn krachtige en eigenzinnige uitvoering het fascinerende You Were Never Really Here op zijn sterke schouders. Als de getraumatiseerde ex-soldaat Joe, die zich na jaren van mishandeling en trauma met moeite door het leven beweegt als huurmoordenaar, maakt Phoenix veel indruk. De film speelt zich af in de onderwereld van gritty New York City, waar Joe de meest duistere krochten binnenwandelt op zoek naar de vermiste kinderen van invloedrijke klanten. Wanneer een van zijn reddingsmissies misloopt, probeert hij er alles aan te doen om het ontvoerde meisje, Nina, in veiligheid te brengen. Met zijn mentale gesteldheid op het spel, kan deze gevaarlijke missie wel eens zijn einde betekenen.

You Were Never Really Here is het brainchild van filmisch genie Lynne Ramsay. Ramsay’s focus op de huurmoordenaar in plaats van de moord betekent haar eerste aftakking van het thriller/hitman genre. Met veel respect voor de traditionele conventies stuurt de regisseur haar film volledig op de man en laat het plot links liggen. Genoeg bloederige actiescènes voor de liefhebber, maar Ramsay rijgt haar experimentele uitstapjes om het hoofd van haar protagonist heen. De scherpe cinematografie reflecteert de werkingen van Joe’s beschadigde maar ook complexe brein. De film is zowel een sfeer-opbouw rondom het gelaagde en berouwende personage van Joe, als de weergave van een door psychoses beïnvloede realiteit.

In de artistieke cirkels van de filmindustrie is Ramsay geroemd om haar rauwe en inspirerende manier van storytelling en haar nauwe samenwerkingen met andere creatieve duizendpoten als Tilda Swinton en Joaquin Phoenix. Toch wordt ze diep achter de schermen, waar de creatieve processen ruimte maken voor box-office zekerheid, bestempeld als “moeilijk”. Volgens de directe en zelfverzekerde Ramsay is dit klinkklare onzin, maar haar onzekere positie binnen de filmindustrie raakt de regisseur wel. De tug-of-war tussen artistieke vrijheid en financiële restricties is bij elke film en voor elke regisseur een struikelpunt, maar sinds Ramsay’s veelbesproken dispuut en fall-out met de producenten van haar project Jane Got A Gun, voelt ze zich bekritiseerd en ontweken door Hollywood. Het van de grond brengen van You Were Never Really Here kostte Ramsay dan ook aardig wat jaren. Deels door haar eigen perfectionisme, maar ook door het gebrek aan financiële steun. Ramsay weet na haar ongelukkige ervaringen dat ze de artistieke vrijheid in haar werk het allerbelangrijkste vindt. De volledige onderdompeling in het fascinerende brein van Ramsay’s complex opgebouwde protagonist Joe vertaalt visueel zo sterk, dat er ook geen artistiek compromis aan te pas heeft kunnen komen. Lynne Ramsay mag dan de afgelopen 20 jaar “maar” 4 films gemaakt hebben, het zijn allemaal op zichzelf staande kunstwerkjes.

Must-see, omdat:

  • 1. You Were Never Really Here de langverwachte vierde film is van geniaal regisseur Lynne Ramsay (We Need To Talk About Kevin) is.

  • 2. Joaquin Phoenix onwijs veel indruk maakt met zijn overgave in de rol van Joe, waarvoor hij geheel terecht de prijs voor Beste Acteur op het Cannes Film Festival won.

  • 3. De killer soundtrack van Jonny Greenwood de gestileerde gritty sfeer van de psychologische thriller fantastisch begeleidt.

“Joe, wake up. It's a beautiful day.”

Nina (You Were Never Really Here)

Deze films werden ook geselecteerd door Daan Vermeulen

Shabu

While We're Young

Minding the Gap

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.