Mustang

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Vijf verweesde zusjes groeien op in een traditioneel Turks dorpje en worden voorbereid op hun uithuwelijking. Bij de oudste zusjes lijkt de uithuwelijking volgens plan te verlopen, totdat de jongste besluit te rebelleren en het hele dorp in rep en roer is.

Actrice Sinem Kavus deelt 'Mustang'

Must-see, omdat:

  • 1. Dit liefdevol gefilmde verhaal pijnlijk duidelijk maakt hoe de verhoudingen tussen mannen en vrouwen in Turkije liggen.

  • 2. Mustang geselecteerd werd voor de Quinzaine des Réalisateurs op het Filmfestival van Cannes 2015 en de Europa Cinemas Label voor Beste Film won.

  • 3. De soundtrack geschreven en gezongen door Nick Cave (20.000 Days on Earth) en Warren Ellis een lust voor het oor is.

Dappere cinema

Weet jij nog wie jouw eerste liefde was? Misschien ontmoette je iemand op de camping of in de pauzes op school. In Mustang gaat het ook over eerste liefdes. Maar helaas is die keuze voor de hoofdpersonages geen vrije keuze. Vijf verweesde zusjes groeien op in een traditioneel Turks dorpje en worden voorbereid op hun uithuwelijking. Bij de eerste meisjes lijkt de uithuwelijking volgens plan te verlopen, totdat de jongste besluit te rebelleren en het hele dorp in rep en roer is.

Van wie deze dappere film is? Van Deniz Gamze Ergüven, een 39-jarige Turks-Franse filmmaakster, die in haar eigen land door critici is verguisd, maar internationaal veel lof heeft geoogst met haar film. De film durft namelijk een groot taboe te doorbreken, dat van de demonisering van jonge vrouwelijke seksualiteit. Bovendien wordt er met een kritische rol gekeken naar de mannen in de samenleving van het Turkse dorpje: houden zij niet bewust de vrouwen onder de duim door hen geen enkele persoonlijke vrijheid te gunnen?

Lale, het jongste zusje, speelt een fenomenaal vrouwelijk karakter. Haar vastberadenheid zich niet te schikken in de conservatieve vrouwelijke rol zal menig hart sneller doen kloppen. Dat deze film werd genomineerd voor een Oscar is geheel terecht. Mustang is een verhaal dat je gegarandeerd bij zal blijven.

Geschreven door Corstiaan van Pelt

“The house became a wife factory that we never came out of.”

Lale (Mustang)

Deze films werden ook geselecteerd door Sinem Kavus

Piccolo Corpo

A Tale of Three Sisters

Het Meisje Dat Vervloekt Was

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.