Nena

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Het is zomer 1989. De zestienjarige Nena is tot over haar oren verliefd, dol op het leven, maar haar vader wil dood. Winnaar van twee Gouden Kalveren (Beste Regie, Beste Actrice).

Cinetree deelt 'Nena'

Saskia Diesing over Nena

Speciaal voor deze vertoning spraken wij kort met regisseuse Saskia Diesing, die zich voor een groot deel liet inspireren door haar eigen jeugd. Net als Nena had zij een verlamde vader die niet meer leven wilde.

Nena is deels autobiografisch. Waar kwam de noodzaak vandaan om juist nú het verhaal te delen?

"Ik denk dat ik als filmmaker afstand en wellicht een volwassen perspectief nodig heb gehad om het universele boven het particuliere verhaal uit te kunnen tillen. En om daarnaast de grimmigheid van bepaalde gebeurtenissen in mijn jeugd van een noodzakelijke lichtheid en relativering te kunnen voorzien."

Als je terugkijkt naar de film, zie je het dan nog steeds als een stukje van jouw eigen verleden?

"Nee…vanaf het moment dat ik ben gaan schrijven werd het fictie."

In hoeverre is het verhaal dan nog daadwerkelijk gebaseerd op de werkelijkheid?

"Het verhaal van Nena is nooit daadwerkelijk zo gebeurd, ik heb slechts elementen en thema’s uit mijn jeugd genomen en die tot een nieuw verhaal gesmeed."

Heeft de film je ook in jouw persoonlijke verwerking verder weten te helpen?

"Deels, maar rouw is geen kwestie van afsluiten, het verandert naarmate je in nieuwe fases van je leven terecht komt, en hoe je in die fases tegen leven en dood aankijkt."

Zitten er ook nadelen aan het vertellen van iets dat ontzettend dicht bij jezelf ligt?

"Het maakt je kwetsbaar, maar dat geldt voor alle kunst. En die kwetsbaarheid is ook iets heel waardevols denk ik. Ik heb met wildvreemden die de film hebben gezien hele intieme en oprechte gesprekken over existentiële kwesties over ziekte, depressie en de zelfgekozen dood gevoerd."

Het personage Nena is sterk, krachtig maar kwetsbaar. Herken jij jezelf in Nena?

"We delen dezelfde humor en neigen beide naar confrontatie, maar Nena is dapperder dan ik in het echt ooit ben geweest."

Tijdens het schrijven van Nena heb je altijd al een voorkeur voor Abbey Hoes gehad. Waar komt die keuze vandaan, was dat ook een vorm van herkenning?

"Ik had haar gezien in 'Maite was here’, een tv-film van Boudewijn Koole en was erg onder de indruk van haar. Elk gebaar, elke zin is direct en oprecht bij Abbey. Ze laat je echt naar binnen kijken en dat is een zeldzaam talent wat maar weinig acteurs bezitten."

Wat zou je willen meegeven aan de kijkers van Nena?

"Nena is een film over de universele angst voor het verlies maar ook het allesoverheersende gevoel van de eerste verliefdheid. Een film waarvan ik hoop dat het de kijker herkenning, troost en relativering schenkt."

Must-see, omdat:

  • 1. Nena flink in de prijzen viel. Won een Gouden Kalt voor beste regie en een voor beste actrice (Abbey Hoes). Daarnaast kreeg de film een speciale vermelding op het Filmfestival van Berlijn.

  • 2. Saskia Diesing aan de hand van belevenissen uit haar eigen puberteit ‘per ongeluk’ een coming of age-film maakte.

  • 3. Het de nare ziekte MS goed in beeld brengt. Ongeveer 17.000 mensen in Nederland hebben MS, er mag zeker wat aandacht naar deze vreselijke ziekte.

“Hij wil geen taart, hij wil dood”

Nena (Nena)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.