Niemand in de Stad

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Drie vrienden sluiten zich aan bij een Amsterdamse studentenvereniging en leren op een harde manier de echte betekenis van vriendschap kennen. Want wie ben je als mens als je volwassen bent en dus zelf verantwoording moet dragen voor je keuzes?

Rick Paul van Mulligen vertelt over 'Niemand in de Stad'

Vraag een willekeurig persoon naar zijn of haar tijd als student, en je krijgt de mooiste, melancholische verhalen te horen. Je studententijd: de tijd waarin je nog geen verantwoording hoefde af te leggen. Een hele week op noedels, friet of broodjes pindakaas kon teren. Elke dag kon uitslapen tot een uur of 10 en elke doordeweekse dag (of eigenlijk nacht) geschikt was om de kroeg in te duiken. Maar… naast alle onverantwoorde maaltijden en bedtijden, is je studententijd ook hét aangewezen moment om te ontdekken waar je heen wil in je leven. Om je passies te ontdekken, nieuwe vrienden te maken, verliefd te worden, los te komen van je ouders en de plek waar je vandaan komt. Juist die combinatie van een nieuw verworven vrijheid en de zoektocht naar wat je drijft, is waarschijnlijk wat deze periode zo bijzonder maakt.

Die twee kanten van het studentenleven, met haar pieken en dalen, vormen dan ook de basis voor het aangrijpende Niemand in de Stad. Documentairemaker Michiel van Erp nam de boekverfilming van het originele Niemand in de stad (2012) van Philip Huff op zich, en debuteert daarmee als speelfilmregisseur. En hoewel Van Erp je een bijzonder realistisch inkijkje geeft in het corpsleven, weet hij ervoor te zorgen dat vooral de relaties tussen de drie vrienden en hun vaders je bijblijven. Want elkaar zien als beste vriend is één, maar om dat te kunnen verwoorden en te laten zien met je daden, blijkt soms een stuk lastiger te zijn. Zoals Rick Paul van Mulligen zei: “ze zijn er wél voor elkaar, maar om daar te komen, om gesprekken met elkaar te durven voeren over dat je er echt voor elkaar bent... Fascinerend dat dat zo ingewikkeld is”. Een ijzersterk portret over vriendschap, verlangens, angsten en volwassen worden.

Must-see omdat:

  • 1. Niet alleen Michiel van Erp met Niemand in de Stad debuteerde als speelfilmregisseur, maar Minne Koole ook debuteerde als acteur. Met succes: hij werd voor zijn rol als Philip genomineerd voor een Gouden Kalf.

  • 2. Niemand in de Stad het Nederlands Filmfestival opende in 2018 én daar de prijs voor Beste Camera en Beste vrouwelijke bijrol in de wacht sleepte.

  • 3. De film werd opgenomen in echte studentenhuizen in Amsterdam en Utrecht; over de staat van de huizen (en de hoeveelheid afval erin) is niks gelogen of heftiger gemaakt voor de film. Een écht (en weerzinwekkend voor sommigen) inkijkje in het studentenleven dus!

“Als je er echt over nadenkt, komt het altijd ongelegen. Het volwassen leven.”

Jacob (Niemand in de Stad)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.