Parasite

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Deze Oscar- en Gouden Palmwinnaar kan je haast niet zijn ontgaan. In Parasite maak je kennis met de Koreaanse familie Kim, die zonder enige luxe leeft in een krappe, donkere woning. Dan leren ze familie Park kennen: gefascineerd door de familie en haar rijkdom, zien de Kims al snel allerlei kansen om mee te profiteren…

Acteur & filmmaker Nils Verkooijen over 'Parasite'

Must-see, omdat:

  • 1. Parasite als eerste Koreaanse film ooit de Gouden Palm in Cannes won (en dan hebben we het nog niet eens over de tientallen andere prijzen die de film won, zoals vier Oscars en een Golden Globe).

  • 2. De film een rollercoaster aan emoties is. Het ene moment lig je te gieren van het lachen, het volgende moment ben je in shock en denk je: gebeurt dit echt?!

  • 3. Het grote contrast tussen het luxueuze leven van de Parks en de ellende waarin de Kim-familie verkeert, stof tot nadenken geeft. Ook al is Parasite een extreem geval; wat zou jij doen als je ineens zo’n toegang tot rijkdom kreeg?

Film in feiten

  • 1. Regisseur Bong Joon Ho gaf toe eigenlijk niet van scenarioschrijven te houden: het maakt hem nerveus en onuitstaanbaar voor zijn familie. Het idee voor Parasite bestond ook al sinds 2015, maar het uiteindelijke script is geschreven in slechts drie en een halve maand.

  • 2. Als Kang-ho Song de rol van Ki-taek niet op zich had willen nemen, hadden we Parasite waarschijnlijk nooit gezien. Bong Joon Ho kon namelijk geen enkele andere geschikte acteur voor deze rol bedenken; zonder Song had hij de film niet willen maken.

  • 3. Het huis van de familie Parks lijkt levensecht - toch is het een set die volledig vanuit het niets is opgebouwd voor de film. Bong Joon Ho maakte zelf de eerste schetsen van het huis. Toen er uiteindelijk een architect werd benaderd om het huis écht te ontwerpen, was deze niet bepaald te spreken over Bong Joon Ho’s schetsen. Sterker nog: hij noemde het ontwerp ridiculous.

“You know what kind of plan never fails? No plan. No plan at all. You know why? Because life cannot be planned.”

Ki-taek (Parasite)

Deze films werden ook geselecteerd door Nils Verkooijen

Happy End

Toni Erdmann

Enemy

The Square

Die Fälscher

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.