The Iron Lady

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Het indrukwekkende verhaal van Margaret Thatcher (Meryl Streep), de eerste vrouwelijke Britse premier en de strijd die ze voerde om gehoord te worden in een wereld gedomineerd door mannen.

'Story Seminar'-bedenker Robert McKee deelt Iron Lady

Ijzersterk

Maar liefst elf en een half jaar is ze Britain’s prime minister geweest: Margaret Thatcher. Hoe heeft deze vrouw het zo ver weten te schoppen (en zo lang kunnen overleven) in een ultieme mannenwereld - de Britse politiek?

Groot-Brittannië stond er niet al te best voor toen Thatcher aantrad als prime minister: de industrie was verouderd, economisch gezien ging het slecht. Met haar daadkrachtige, soms zelfs agressieve manier van regeren wist Thatcher het land echter opnieuw op de kaart te zetten. Ook als ze een man was geweest, zou dat een opmerkelijk en bewonderenswaardig resultaat zijn. Maar… Margaret Thatcher was een vrouw. De eerste vrouwelijke Britse partijleider, prime minister en zelfs de eerste vrouwelijke premier in een westers land. Door te laten zien dat ook een vrouw een gerespecteerd en zelfs gevreesd politiek leider kan zijn, heeft ze voor eens en voor altijd afgerekend met de opvatting dat vrouwen niet in de politiek thuishoren. Ook al zijn de meningen over Thatchers manier van regeren verdeeld, ze heeft zonder twijfel een belangrijke bijdrage geleverd aan de verbetering van de maatschappelijke en politieke positie van vrouwen.

Hoe dat allemaal is gegaan, zie je in The Iron Lady: een biopic waarin Thatcher terugkijkt op haar leven. Ze wordt waanzinnig sterk vertolkt door Meryl Streep - alleen dat is al reden genoeg om de film te kijken. The Iron Lady laat zien dat Thatcher naast een koppige, soms zelfs onuitstaanbare kant ook een sterke en zelfs charmante kant had.

Film in feiten

  • 1. De film werd genomineerd voor twee Oscars, Beste Actrice en Beste Makeup, en won beide. Een perfecte score dus!

  • 2. De film werd niet overal in het Verenigd Koninkrijk positief ontvangen. Zo weigerde een bioscoop in Barnsley om de film te draaien en werd er in Chesterfield gedemonstreerd voor een bioscoop waar de film wel werd vertoond. De meningen over Thatcher zijn, zoals blijkt, ruim twintig jaar na haar aftreden nog altijd verdeeld.

  • 3. Het schijnt dat Margaret Thatcher de film zelf nooit heeft gezien. The Iron Lady kwam uit in 2011, twee jaar later stierf ze op 88-jarige leeftijd aan een beroerte.

“We will stand on principle... or we will not stand at all.”

Margaret Thatcher (The Iron Lady)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.