The Leisure Seeker

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Ouderdom bestaat uit veel meer dan herinneringen ophalen, spijt hebben en wachten tot het einde - in ieder geval voor John (Donald Sutherland) en Ella (Helen Mirren)! Geteisterd door dementie en fysieke klachten vlucht het koppel in hun oude camper genaamd “The Leisure Seeker” voor een toekomst in een verzorgingstehuis. Wat volgt is een hilarische roadmovie vol genuanceerde inzichten over de menselijkheid van ouderdom en de kracht van alles overwinnende liefde.

Cinetree Favorite: The Leisure Seeker

De roadtrip van je leven

Door Michelle Broer

Hoe ziet de perfecte relatie er uit? Misschien stel je je wel een knappe universitaire docent en een avontuurlijke en charmante ‘Southern Belle’ voor, wiens verliefdheid elke dag weer gloednieuw voelt. John (Donald Sutherland) en Ella (Helen Mirren) passen precies in dit plaatje. Toch zijn de twee ondertussen al decennialang gelukkig getrouwd en kruipen de complicaties van ouderdom langzaam in de groeven van hun huwelijk. John’s dementie en Ella’s fysieke staat brengen hen steeds dichter bij een langzaam einde in een verzorgingstehuis. Daarom besluiten de twee geliefden hun lot in eigen handen te nemen door een laatste onvergetelijke roadtrip te maken in hun oude camper genaamd “The Leisure Seeker”.

In deze liefdevolle roadmovie zien we hoe Ella telkens weer geconfronteerd wordt met John’s geheugenverlies. Terwijl haar hart in tweeën breekt, heeft hij geen flauw idee waar of in welke tijd ze zich bevinden. Toch weet regisseur Paolo Virzì (La Pazza Gioia) deze uitersten van verdriet en liefde op een heerlijk humoristische wijze in beeld te brengen. Ella’s oneindige geklets en Johns luchtige onwetendheid passen als puzzelstukjes in elkaar. Bij elke interactie is het weer afwachten hoe hun dynamiek zich ditmaal zal uiten - Waardoor ze onderweg (onbewust) zowel vrienden als vijanden maken.

De grootste kracht van The Leisure Seeker zit in de onbreekbare en alles overwinnende liefde van John en Ella. Donald Sutherland en Helen Mirren hebben zoveel chemie dat de passie soms zelfs het fictieve lijkt te overstijgen. Hun toewijding aan deze rollen vormt het hart van de film en je zult gedurende de 112 minuten je ogen niet van ze willen losmaken.

De film ontving meerdere nominaties op grote filmfestivals, waaronder zelfs het festival in Venetië. Maar de belangrijkste prestatie van The Leisure Seeker is toch wel de manier waarop de menselijkheid van ouderdom eindelijk een plekje krijgt. Ouderen hebben ook verlangens, ruzies, passies en soms zelfs seks. John en Ella weten met al hun emoties en complicaties zonder moeite ieders hart te veroveren. Misschien vooral omdat we allemaal wel iets van onszelf in de twee herkennen.

Must-see, omdat:

 • 1. John en Ella’s decennialange liefde even gepassioneerd is als een prille liefde.

 • 2. The Leisure Seeker dementie en ouderdom op ongekend menselijke manier in beeld brengt.

 • 3. Je Donald Sutherland nog nooit zo grappig hebt gezien!

“Traveling is important. Broadening your horizons, broadens your mind.”

John (The Leisure Seeker)

Deze films werden ook geselecteerd door Cinetree

Uit de schaduw

De kracht van geven met Teun Toebes

Moffenmeid

Heartstone

The Hand

2046

Fallen Angels

Happy Together

Chungking Express

In The Mood For Love

La Pazza Gioia

Fête de Famille

The Dark Horse

Les Ogres

La Última Primavera

Le Grand Bain

Wildlife

Mia Madre

Una via a Palermo

The Farewell Party

Elle S'en Va

Moonrise Carcosa

Ema

Skate Kitchen

Blue Jasmine

The Sapphires

The Angels' Share

Naissance des pieuvres

Café de Flore

Todos lo Saben

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand