The Square

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Wanneer museumcurator Christian wordt beroofd van zijn portemonnee, staat zijn comfortabele leven plotseling volledig op z’n kop. Gouden Palm-winnaar The Square is een hilarisch en absurdistisch meesterwerk met een bijzondere blik op de kunstwereld.

Acteur & filmmaker Nils Verkooijen over 'The Square'

Het vierkant

Door Corstiaan van Pelt

Een heerlijke satire over museumcurator Christian, wiens comfortabele bestaan volledig op zijn kop wordt gezet als hij op straat van zijn portemonnee beroofd wordt en vervolgens de ene slechte beslissing na de andere neemt.

Centraal in de film staat de kersverse museumcurator Christian, een charmante man die stiekem best trots is op het feit dat hij aan het roer van een prestigieus museum in Stockholm staat. Als curator drukt hij dan ook meteen zijn stempel op het kunstaanbod, hij wil een conceptueel kunstwerk op de binnenplaats van het museum, getiteld The Square. Het kunstwerk is bedoeld als aanklacht tegen de individualisering en verharding van de maatschappij. Christian wil met The Square aandacht vragen voor wat meer medemenselijkheid in de wereld: iedereen die binnen de lichtgevende lijnen van het vierkant gaat staan heeft dezelfde rechten en plichten. Passeer je The Square? Dan ben je verplicht hulp te verlenen aan iemand die in het vierkant staat en om hulp vraagt.

Ironisch genoeg is de medemenselijkheid bij Christian zelf ver te zoeken. Zijn portemonnee wordt op straat gestolen en hij gaat op een wel erg egoïstische manier te werk om de dader te vinden. Bovendien dreigt hij zijn eigen dochtertjes uit het oog te verliezen door de persoonlijke crisis waar hij op dat moment doorheen gaat.

The Square is een bijzonder grappige film met hoogst originele scènes. Een mensaap tijdens een rijkelui dinertje? Een chimpansee op de bank bij je scharrel? In The Square is niets te gek en dat vinden wij te gek! Prik je door de satire heen, dan ontdek je een film die je na laat denken over thema’s als de individualisering van de samenleving, de rol van marketing in ons bestaan en wat toelaatbaar is binnen de grenzen van kunst.

Must-see, omdat:

  • 1. The Square Ruben Östlunds overtreffende trap van al zijn vorige werk is.

  • 2. De film je uitdaagt na te denken over toenemende individualisering en de verharding van de maatschappij.

  • 3. Dit de meest grappige en originele film is die je ooit gaat zien!

“If you place an object in a museum does that make this object a piece of art?”

Christian (The Square)

Deze films werden ook geselecteerd door Nils Verkooijen

Happy End

Parasite

Toni Erdmann

Enemy

Die Fälscher

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.