Todos lo Saben

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand

Een feestelijke, Spaanse bruiloft eindigt in een drama wanneer één van de kinderen verdwijnt. De omstandigheden zijn buitengewoon verdacht. Wat is er gebeurd? Todos lo Saben is een bloedstollende thriller van Asghar Farhadi (o.a. The Salesman), met Penelope Cruz en Javier Bardem in de hoofdrollen.

Cinetree favorite: Todos lo Saben

Iedereen weet álles

Door Bo Courant

Dat de chemie tussen Penélope Cruz en Javier Bardem uitermate groot is, werd na Jamón Jamón en Vicky Cristina Barcelona meer dan duidelijk. Zelden werden we verliefd op twee personages tegelijk. De reden voor deze sprookjesachtige chemie werd pas na enkele jaren duidelijk; Cruz en Bardem bleken namelijk een relatie te hebben. Tijdens de opnames van Vicky Cristina Barcelona werden de beeldschone Spanjaarden (opnieuw) verliefd op elkaar, waarna het stel trouwde en kinderen kreeg. Desalniettemin spelen zij (heel af en toe) samen in een film. Je begrijpt misschien dat wij, als echte Crurdem liefhebbers, uitermate gelukkig waren toen ons ter oren kwam dat een nieuwe film met deze fantastische acteurs in aantocht was. Bring - it - on.

Op 24 juli was het, na maanden van ongeduld en opwinding, eindelijk zover: de pers-première van Todos Lo Saben. Toegegeven: ik verkeerde echt een beetje in extase. Niet alleen omdat ik niet kon wachten mijn favoriete koppel Penélope Cruz en Javier Bardem in actie te zien, maar ook (en misschien vooral) omdat een koele filmzaal in deze sluimerende hittegolf een uiterst aangenaam toevluchtsoord was. Dus daar zat ik; in mijn korte zomerbroek met een literfles water in de heerlijk koele filmzaal van Rialto. En je begrijpt misschien dat ik hoopte dat deze film héél erg lang zou duren...

Todos Lo Saben betekent (letterlijk vertaald) ‘ze weten alles’. Vandaar ook dat de Amerikaanse distributeur besloot de Spaanse titel te veranderen in Everybody Knows (vinden wij een stuk minder mooi). De betekenis van ‘todos lo saben’ wist ik zelf pas toen ik, na mijn verkoelende bezoek aan Rialto, aan het surfen ging op internet. Toch had die titel me een heleboel informatie mee kunnen geven, had ik deze van tevoren even opgezocht. Want als Todos Lo Saben mij één ding heeft geleerd, dan is dat het volgende: de mensen weten meer dan je denkt!

Todos Lo Saben begint gemoedelijk; een jong gezin reist van Argentinië naar Spanje voor het huwelijk van een familielid. We zien moeder Laura (Penélope Cruz), tante Mariana, dochter Irene en zoon met z’n viertjes in de auto. Laura’s man, Ramón Barea, kon om onduidelijke redenen niet meekomen, dus is het stel met z’n vieren naar het geboortedorp getrokken. Tot dan toe is er helemaal niets aan de hand. De zon schijnt, het landschap is adembenemend mooi, het kleine dorpje een heus, Spaans sprookje. Iedereen is blij en gelukkig met elkaars wederzien. Er wordt gelachen en gezongen, gegeten en gedronken, geroddeld en gedanst. Zo’n dertig minuten lang kabbelt dit gemoedelijke sfeertje voort.

Dat eerste half uur ben ik dan ook niet echt onder de indruk. Ik heb van tevoren niet goed genoeg gelezen waar de film over gaat en heb (heel stom) ook de trailer niet bekeken. Daarom verkeer ik redelijk lang in de veronderstelling dat ‘dit’ het is; een feestelijke bruiloft in een idealistisch, Spaans dorpje. Heel leuk, hoor, maar niet voor twee uur. Maar dan… wordt ik in één keer volledig in de film gezogen. Van een vrolijke, onbezorgde bruiloft is niets meer over: er is namelijk een kind vermist. Laura’s 16-jarige dochter, Irene, ligt niet meer op haar bed; een aantal verontrustende krantenartikelen wél.

Wat volgt is een waan-zinnig goed gespeelde, méga spannende zoektocht naar Irene én naar zeer goed verborgen geheimen. Heel veel meer durf ik eigenlijk niet te vertellen; daar moet je Todos Lo Saben gewoon zelf voor gaan zien. Behoefte aan een flinke dosis spanning, sensatie en Penélope Cruz? Ga dan sowieso naar deze film! Vanaf 4 oktober te zien in de bioscoop.

Must-see, omdat:

 • 1. Todos Lo Saben de openingsfilm op het Filmfestival in Cannes was. En dat is niet zomaar!

 • 2. De chemie tussen Javier Bardem en Penélope Cruz buitengewoon sterk is. Je wordt zelf ook een beetje verliefd.

 • 3. Deze film gewoon mega spannend is. Een ontvoering, een duistere geschiedenis en geheimzinnige sms’jes: dé formule voor een ijzersterke thriller.

“From now on, everybody knows.”

Eduard (Todos lo Saben)

Deze films werden ook geselecteerd door Cinetree

Uit de schaduw

De kracht van geven met Teun Toebes

Moffenmeid

La Danseuse

Gunda

Deux Frères

I, Tonya

Heartstone

The Hand

2046

Fallen Angels

Happy Together

Chungking Express

In The Mood For Love

My Foolish Heart

The Leisure Seeker

La Pazza Gioia

Fête de Famille

The Dark Horse

Les Ogres

La Última Primavera

Le Grand Bain

Wildlife

Mia Madre

Una via a Palermo

The Farewell Party

Elle S'en Va

Moonrise Carcosa

Ema

Skate Kitchen

Blue Jasmine

The Sapphires

The Angels' Share

Naissance des pieuvres

Café de Flore

Spreading great stories

 • Nooit meer keuzestress: de mooiste films vind je in onze maandselectie

 • Extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts

 • Naast je abonnement 30% korting op de huurcollectie

 • Altijd opzegbaar

14 dagen gratis, daarna €7,99 per maand