Todos lo Saben

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Een feestelijke, Spaanse bruiloft eindigt in een drama wanneer één van de kinderen verdwijnt. De omstandigheden zijn buitengewoon verdacht. Wat is er gebeurd? Todos lo Saben is een bloedstollende thriller van Asghar Farhadi (o.a. The Salesman), met Penelope Cruz en Javier Bardem in de hoofdrollen.

Cinetree favorite: Todos lo Saben

Iedereen weet álles

Door Bo Courant

Dat de chemie tussen Penélope Cruz en Javier Bardem uitermate groot is, werd na Jamón Jamón en Vicky Cristina Barcelona meer dan duidelijk. Zelden werden we verliefd op twee personages tegelijk. De reden voor deze sprookjesachtige chemie werd pas na enkele jaren duidelijk; Cruz en Bardem bleken namelijk een relatie te hebben. Tijdens de opnames van Vicky Cristina Barcelona werden de beeldschone Spanjaarden (opnieuw) verliefd op elkaar, waarna het stel trouwde en kinderen kreeg. Desalniettemin spelen zij (heel af en toe) samen in een film. Je begrijpt misschien dat wij, als echte Crurdem liefhebbers, uitermate gelukkig waren toen ons ter oren kwam dat een nieuwe film met deze fantastische acteurs in aantocht was. Bring - it - on.

Op 24 juli was het, na maanden van ongeduld en opwinding, eindelijk zover: de pers-première van Todos Lo Saben. Toegegeven: ik verkeerde echt een beetje in extase. Niet alleen omdat ik niet kon wachten mijn favoriete koppel Penélope Cruz en Javier Bardem in actie te zien, maar ook (en misschien vooral) omdat een koele filmzaal in deze sluimerende hittegolf een uiterst aangenaam toevluchtsoord was. Dus daar zat ik; in mijn korte zomerbroek met een literfles water in de heerlijk koele filmzaal van Rialto. En je begrijpt misschien dat ik hoopte dat deze film héél erg lang zou duren...

Todos Lo Saben betekent (letterlijk vertaald) ‘ze weten alles’. Vandaar ook dat de Amerikaanse distributeur besloot de Spaanse titel te veranderen in Everybody Knows (vinden wij een stuk minder mooi). De betekenis van ‘todos lo saben’ wist ik zelf pas toen ik, na mijn verkoelende bezoek aan Rialto, aan het surfen ging op internet. Toch had die titel me een heleboel informatie mee kunnen geven, had ik deze van tevoren even opgezocht. Want als Todos Lo Saben mij één ding heeft geleerd, dan is dat het volgende: de mensen weten meer dan je denkt!

Todos Lo Saben begint gemoedelijk; een jong gezin reist van Argentinië naar Spanje voor het huwelijk van een familielid. We zien moeder Laura (Penélope Cruz), tante Mariana, dochter Irene en zoon met z’n viertjes in de auto. Laura’s man, Ramón Barea, kon om onduidelijke redenen niet meekomen, dus is het stel met z’n vieren naar het geboortedorp getrokken. Tot dan toe is er helemaal niets aan de hand. De zon schijnt, het landschap is adembenemend mooi, het kleine dorpje een heus, Spaans sprookje. Iedereen is blij en gelukkig met elkaars wederzien. Er wordt gelachen en gezongen, gegeten en gedronken, geroddeld en gedanst. Zo’n dertig minuten lang kabbelt dit gemoedelijke sfeertje voort.

Dat eerste half uur ben ik dan ook niet echt onder de indruk. Ik heb van tevoren niet goed genoeg gelezen waar de film over gaat en heb (heel stom) ook de trailer niet bekeken. Daarom verkeer ik redelijk lang in de veronderstelling dat ‘dit’ het is; een feestelijke bruiloft in een idealistisch, Spaans dorpje. Heel leuk, hoor, maar niet voor twee uur. Maar dan… wordt ik in één keer volledig in de film gezogen. Van een vrolijke, onbezorgde bruiloft is niets meer over: er is namelijk een kind vermist. Laura’s 16-jarige dochter, Irene, ligt niet meer op haar bed; een aantal verontrustende krantenartikelen wél.

Wat volgt is een waan-zinnig goed gespeelde, méga spannende zoektocht naar Irene én naar zeer goed verborgen geheimen. Heel veel meer durf ik eigenlijk niet te vertellen; daar moet je Todos Lo Saben gewoon zelf voor gaan zien. Behoefte aan een flinke dosis spanning, sensatie en Penélope Cruz? Ga dan sowieso naar deze film! Vanaf 4 oktober te zien in de bioscoop.

Must-see, omdat:

  • 1. Todos Lo Saben de openingsfilm op het Filmfestival in Cannes was. En dat is niet zomaar!

  • 2. De chemie tussen Javier Bardem en Penélope Cruz buitengewoon sterk is. Je wordt zelf ook een beetje verliefd.

  • 3. Deze film gewoon mega spannend is. Een ontvoering, een duistere geschiedenis en geheimzinnige sms’jes: dé formule voor een ijzersterke thriller.

“From now on, everybody knows.”

Eduard (Todos lo Saben)

Deze films werden ook geselecteerd door Cinetree

Finlandia

Return to Dust

Boiling Point

Broker

Rodeo

Les Passagers de la Nuit

Tori et Lokita

All the Beauty and the Bloodshed

Competencia Oficial

Compagnons

Mulholland Drive

Triangle of Sadness

Rumba la vie

Mi País Imaginario

Dolce Fine Giornata

Entre Deux Mondes

Huda's Salon

Mes Frères et Moi

Lunana, A Yak In The Classroom

Emily

Ich Bin Dein Mensch

Life on Hold

Holy Spider

Ode aan de Vrouw

We draaien weer

Kedi

Narcosis

Kijk eens binnen bij elkaar

Oldboy

Presque

Pink Moon

Grootse Dingen

Bo

Puinhoop

Eighth Grade

Uit de schaduw

Decision to Leave

De kracht van geven met Teun Toebes

Sette Giorni

Moffenmeid

Shelley in Wonderland

Les bien aimés

Plaire, aimer et courir vite

Love in times of crisis

Les Olympiades

A Hero

Et Maintenant, On Va Où?

Flee

Todo Sobre Mi Madre

Eden

Tully

Les Intranquilles

Délicieux

Un autre monde

Encore

Belle

Nowhere Special

Mothering Sunday

Illusions Perdues

Rien à Foutre

Bigger Than Us

Une jeune fille qui va bien

Madres Paralelas

The Worst Person in the World

Do Not Hesitate

Annette

Never Gonna Snow Again

Masterclass: Ken Loach

Un Creux Dans Mon Coeur

Final Portrait

La Piel Que Habito

Beginning

Un Triomphe

Mijn vader is een vliegtuig

In Grazia di Dio

Maggie's Plan

Playlist

De Veroordeling

Les Uns et les Autres

My Salinger Year

Druk

The Hidden Life of Trees

Minari

La Haine

Kom hier dat ik u kus

At Eternity's Gate

Gunda

I, Tonya

The Hand

2046

Fallen Angels

Happy Together

Chungking Express

The Leisure Seeker

La Pazza Gioia

Fête de Famille

The Dark Horse

Les Ogres

La Última Primavera

Le Grand Bain

Wildlife

Mia Madre

Una via a Palermo

The Human Voice

The Farewell Party

Elle S'en Va

True Mothers

Ema

Goud

Skate Kitchen

Voyage of Time: Life's Journey

Seules les Bêtes

C'est ça l'amour

Blue Jasmine

El Sicario: Room 164

The Sapphires

The Angels' Share

De Eenzaamheid van de Priemgetallen

Naissance des pieuvres

Café de Flore

Lola vers la Mer

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.