Background image

Adam

Abla woont met haar dochtertje in Casablanca en heeft daar een kleine bakkerij. Ze biedt tijdelijk onderdak aan Samia, een jonge, hoogzwangere vrouw. Wat een paar dagen had moeten zijn, wordt een lange tijd waarin Abla en Samia steeds meer beseffen dat ze elkaar nodig hebben. Deze Marokkaanse Oscarinzending is een teder kijkje in het leven van twee compleet verschillende vrouwen. Door de prachtige kleuren en fijne muziek waan je je even helemaal in Marokko.

Atlantique

Een Senegalees coming-of-age verhaal van Mati Diop, over de ontluikende liefde tussen de jonge Suleiman en Ada. Atlantique is een aangrijpende, mysterieuze maar ook betoverende film over opgroeien, verliefdheid en loslaten – en werd voor talloze prijzen (waaronder de Gouden Palm) genomineerd.

Honeyland

Drie jaar volgde het regisseursduo Kotevska & Stefanov de laatste vrouwelijke imker in de prachtige bergen van Noord-Macedonië. Het resultaat: een adembenemende documentaire over Hatidže. Haar passie en inkomen zijn de wilde bijen die ze met veel zorg, en volgens oude tradities teelt. Voor twee Oscars genomineerd en bedolven onder lovende kritieken op het Sundance Festival, waar de film drie prijzen won.

Persepolis

Oorlog door de ogen van een jong meisje; spannend, onbegrijpelijk en vooral afschuwelijk. De Oscargenomineerde animatiefilm Persepolis vertelt het waargebeurde verhaal van Marjane Satrapi, die opgroeide tijdens de Iraanse Revolutie van de jaren ‘70. Van jongs af aan krijgt ze de idealistische waarden van haar familie mee, die hoop geven maar ook haar familie in gevaar brengen. Toch helpt haar dappere en rebelse aard haar door alle turbulente tijden heen.

Vlekkeloos

De 15-jarige Ruby maakt iets mee wat iedereen met een baarmoeder zal overkomen; ze wordt voor het eerst ongesteld. Maar anders dan de meesten heeft Ruby geen geld voor tampons of maandverband. Vlekkeloos volgt haar zoektocht naar de juiste producten en maakt menstruatie armoede, een ontzettend belangrijk thema, bespreekbaar.

The Ants & the Grasshopper

Feminisme is gender. Feminisme is gelijkheid. Feminisme is klimaat. Al deze factoren staan niet los van elkaar, maar komen samen in mensen als Anita Chitaya. The Ants & the Grasshopper volgt Anita’s reis van Malawi naar de Verenigde Staten. Met als missie: de Amerikanen informeren over klimaatverandering om haar eigen land te redden.

Woman at War

Dat extreme klimaatverandering veroorzaakt wordt door de mens, is inmiddels voor de meesten van ons wel duidelijk. Onduidelijk is echter nog; hoe gaan we er met z’n allen wat aan doen? Het bijzondere, komische en krachtige Woman At War laat de visie hierop zien van klimaatactivist, koordirigent en toekomstige moeder Halla – die haar leven op het spel zet om de strijd tegen buitenlandse energieopwekkingsbedrijven te winnen.

Portrait de la jeune fille en feu

In dit veelbesproken en bekroonde portret van Céline Sciamma (Tomboy, Girlhood) wordt schilder Marianne (Noémie Merlant) ingehuurd om stiekem een portret van de jonge, eigenwijze Héloïse (Adèle Haenel) te maken. Wat volgt is een allesoverheersende liefde tussen de twee vrouwen.