drift

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Deze korte documentaire vertelt het verhaal van het kunstenaarsduo achter Studio Drift: Lonneke Gordijn en Ralph Nauta. Samen veroveren zij de wereld met zwevende blokken beton, lichtgevende drones en andere geniale projecten over rust en balans in een hypersnelle samenleving. Wat voor effect heeft dit grote succes op hun persoonlijke levens en relatie?

Kunstenaarsduo Studio Drift & filmmaker Jefta Varwijk over de Cinetree Original 'drift'

Over de film

De kunstwerken van Studio Drift staan bekend om de bijzondere samenkomst van natuur, mens en technologie, resulterend in rust en balans. De veranderende rol van technologie in onze maatschappij is een terugkerend thema in het werk van Studio Drift - niet vanuit een negatieve, angstige invalshoek maar juist bedoeld om te laten zien hoe mens, natuur en technologie kwaliteiten kunnen uitwisselen. Hun allereerste museale solo Studio Drift: Coded Nature bleek meteen een enorm succes, en trok maar liefst 263.000 bezoekers naar het Stedelijk Museum. Elke kunstenaar streeft naar de erkenning die Lonneke en Ralph krijgen voor hun werk, maar wat betekent een dergelijk succes eigenlijk voor je persoonlijke leven? Houd je nog wel tijd over voor je eigen rust en balans?

In de turbulente periode rondom Studio Drift: Coded Nature volgde filmmaker Jefta Varwijk het kunstenaarsduo op de voet. Zo geeft Cinetree Original drift een intiem, maar indrukwekkend beeld over het effect van al het succes en de druk op de kunstenaars.

Wist je trouwens dat deze Cinetree Original in première gaat tijdens de opening van de nieuwste Drift-tentoonstelling op 6 maart in Helsinki? En vanaf dat moment zie je de documentaire ook exclusief bij ons op Cinetree!

Over de makers

Studio Drift werd in 2007 opgericht door Lonneke Gordijn en Ralph Nauta. Ze ontmoetten elkaar tijdens hun studie aan de Design Academy in Eindhoven, waar ze in 2005 allebei afstudeerden. Als duo snijden ze actuele thema’s aan als duurzaamheid, vrijheid, het individu vs. het collectief en wat de betekenis van natuurlijke processen is voor onze (technologische) omgeving. Ze verwierven internationale bekendheid met hun eerste project Fragile Future: een serie lichtsculpturen met pluizenbollen van paardenbloemen rondom LED-lampjes, die met de hand worden geplaatst en gevormd. Een groot contrast met de volautomatische productietechnieken die het duo tegenwoordig gebruikt.

De installaties van Studio Drift worden wereldwijd tentoongesteld in musea en instituten als het Victoria & Albert Museum in Londen, het Stedelijk Museum in Amsterdam, de World Expo in Shanghai, het Museum of Arts and Design in New York en La Biennale di Venezia in Italië. Op 6 maart 2019 opende de tweede solotentoonstelling van Studio Drift in het recent geopende Amos Rex in Helsinki.

Must-see, omdat:

  • 1. Dit kleine document op een eerlijke manier laat zien dat het kunstenaarsbestaan niet altijd over rozengeur en maneschijn gaat.!

  • 2. 20 minuten lang (na)genieten van de Studio Drift-expositie in het Stedelijk Museum geen straf is. Filmmaker Jefta Varwijk kwam zo dichtbij dat het lijkt alsof je er echt bij bent.

  • 3. Wij stiekem best wel trots zijn op deze inspirerende Cinetree Original, en hopelijk jij ook!

“Als je dicht bij jezelf wil blijven, moet je ook gewoon die pijn aangaan. Dat betekent confrontaties aangaan die juist moeilijk zijn. Als we dat niet zouden doen, zouden we ook niet zijn waar we zijn.”

Ralph Nauta (drift)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.