Well Fed

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Als bewuste, ‘groene’ burger roept de term ‘genetisch gemodificeerd’ bij filmmaker Karsten de Vreugd al snel wantrouwen op. Zijn vriend Hidde Boersma, zelf moleculair bioloog, is echter overtuigd dat gentech dé oplossing is voor het wereldwijde voedselprobleem. In de documentaire Well Fed gaan de twee op onderzoek uit en komen alle perspectieven aan het woord - van de armste boeren in Bangladesh, die afhankelijk zijn van gentech, tot de protesterende Greenpeace activisten op de Dam, die in de technologie groot kwaad zien. Ontzettend leerzaam, want weet je eigenlijk wel wat je eet?

Cinetree deelt 'Well Fed'

Over de film

Eten vinden wordt ons steeds makkelijker gemaakt. Waar we vroeger met een speer door het bos moesten hollen, rijden we vandaag de dag met onze auto’s door de drive-in om ons eten kant en klaar overhandigd te krijgen. Toch zijn er wereldwijd nog ongelofelijk veel mensen die elke dag leven met honger, omdat zij geen toegang hebben tot voedsel dat gevarieerd en voedzaam is. Gentech zou hier wel eens de oplossing voor kunnen zijn, maar dat roept een hoop vragen op.

Want wat is gemodificeerd voedsel precies? En waar komt de voornamelijk europese weerstand tegen deze techniek vandaan? In Well Fed gaan twee vrienden, die het in eerste instantie oneens zijn, op zoek naar verheldering van deze discussie. Het avontuur begint op eigen bodem, in Amsterdam. Ze schuiven onder andere aan bij Greenpeace en de ASN bank, om hun argumenten eens stevig aan de tand te voelen. Ook ondervragen ze een Britse milieu-activist die door nieuwe inzichten juist is omgeslagen: hij is nu helemaal vóór gentech.

Omdat het verbouwen van genetisch gemodificeerde gewassen verboden is in de lidstaten van de EU, reizen Hidde en Karsten naar Bangladesh om de technologie in werking te zien. Dat gentech in Europa nog niet gebruikt mag worden heeft namelijk weinig invloed op onze eigen voedselvoorzieningen, maar in Bangladesh wordt duidelijk hoe de westerse discussie ook andere landen beïnvloedt. De film laat zien hoe het leven van de boeren is veranderd sinds ze zijn begonnen met gentech zaden. De bt-brinjal, een genetisch gemodificeerde aubergine, zorgt daar voor hogere opbrengsten. Ook de nieuwe ‘golden rice’, rijst met extra vitamine A, zou de gezondheid van de hele bevolking kunnen verbeteren.

Wat we ons in Europa niet beseffen is dat veel Aziatische en Afrikaanse landen het gebruik van gentech hebben beperkt naar het westerse voorbeeld. Met Well Fed stellen Karsten en Hidde daarom de belangrijke vraag:
Is het moreel nog wel verdedigbaar om tegen genetische modificatie te zijn?

Must-see, omdat:

  • 1. De docu ontzettend leerzaam is. Want Gentech lijkt misschien een mysterieuze ver-van-je-bed-show, maar de technologie heeft meer invloed op je leven dan je denkt! Well Fed biedt nieuwe inzichten rondom dit onderwerp. Wij denken nu wel een extra keertje na wanneer we in de supermarkt bij het groenteschap staan!

  • 2.Well Fed lekker luchtig is. Waar sommige documentaires zwaar en ernstig van toon zijn, is Well Fed heerlijk nuchter ingestoken. De twee makers zijn het niet altijd met elkaar eens, wat zorgt voor eerlijke gesprekken met een fijne dosis humor. Geen poespas, wél met prachtige beelden van het mooie Bangladesh.

  • 3. Karsten en Hidde je meenemen in hun discussie en denkproces. Door de vragen die ze stellen en de verschillende interviews en argumenten die worden uitgelicht, word je zelf aan het denken gezet. Karsten verandert van mening tijdens de film, maar als kijker is het oordeel toch aan jou: is gentech het antwoord op ons voedselprobleem?

Film in feiten:

  • 1. Gentech zit in veel meer dingen dan we denken. In een van de eerste scènes lopen Hidde en Karsten samen in de biologische supermarkt. Als Karsten een broccoli, bloemkool en spruitjes in zijn handen krijgt, zegt Hidde: “Dit is allemaal één en dezelfde plant. Allemaal door de mens geproduceerde groenten.” Huh? Little did we know!

  • 2. Na de film kwamen er online stevige discussies op gang over de inhoud van de documentaire. Veel mensen zijn fel voor óf fel tegen en ook over de rol van Monsanto is men nog lang niet uitgepraat.

  • 3. De jongens gingen met een kleine beurs op zak en met weinig planning naar Bangladesh. Ze hadden maar 1 telefoonnummer en zijn naar Dhaka gegaan zonder vertaler of tourguide. Ook moest al het beeldmateriaal voor de tweede helft van de film in één keer worden opgenomen, want ze konden immers maar één keer naar Bangladesh! Lees hier het interview.

“Ik wou dit onderzoeken omdat ik dacht, hé, heb jij nou gelijk?”

Karsten de Vreugd (Well Fed)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.