Background image

Oktober

I’m every woman

Deze maand vieren we de vrouw op Cinetree! Dat doen we met films zoals het energieke coming-of-age verhaal Rocks, met La Danseuse (over belle-epoquedanseres Loïe Fuller) én natuurlijk met de tweede editie van HER Film Festival.

Themafilms

Nu te zien op Cinetree

Rondom elk maandthema programmeren we minimaal 3 films die op hun eigen manier aansluiten op het thema. Deze maand zijn dat Rocks: een Brits coming-of-age drama over de 15-jarige Shola en haar vriendinnen, La Danseuse en films als I, Tonya en The Human Voice – de nieuwste film van Pedro Almodóvar met de altijd prachtige Tilda Swinton in de hoofdrol.

Rocks

 • 2019
 • Drama, Coming-of-age
 • 93 minuten

In dit Britse coming-of-age drama maak je kennis met de 15-jarige Shola, ook wel ‘Rocks’ genoemd. Volgens haar leraren is het echt tijd om na te gaan denken over de toekomst, maar Rocks is in haar hoofd vooral bezig met haar lastige thuissituatie... Gelukkig heeft ze haar beste vriendinnen waar ze altijd op kan terugvallen.

I, Tonya

 • 2017
 • Biography, Comedy, Drama
 • 119 minuten

In I, Tonya stapt de Oscargenomineerde Margot Robbie in het waargebeurde verhaal van kunstschaatsster Tonya Harding. Onder begeleiding van een fantastische soundtrack en een gezonde dosis humor, volgen we Tonya van haar rise to fame tot de fout die haar carrière beëindigt (en haar de meest gehate persoon ter wereld maakt).

The Human Voice

 • 2020
 • Drama
 • 30 minuten

Met The Human Voice maakt Pedro Almodóvar een geheel eigen versie van het beroemde toneelstuk ‘La voix humaine’ van Jean Cocteau. De film wordt gedragen door een telefoongesprek dat Tilda Swinton voert met haar ex-geliefde. Ze doorloopt allerlei verschillende emoties tot haar leven uiteindelijk letterlijk en figuurlijk in elkaar stort.

Artikelen, Originals, Docu’s

Uitgelicht

Het is ons doel om niet alleen de mooiste films uit te kiezen, maar deze ook te voorzien van context. Ons team van schrijvers gaat daarom maandelijks op onderzoek uit om extra informatie te vinden over onze films en thema’s, zodat we nog meer over deze belangrijke onderwerpen met jullie kunnen delen.

Van 14 t/m 20 oktober vindt HER Film Festival weer plaats op Cinetree: het eerste online filmfestival waar de vrouw centraal staat. Voor de editie van vorig jaar maakten we samen met Simavi de korte film 'Her Story, My Story'.

De female gaze

Als ik je zou vragen welke grote filmregisseurs je kent, hoeveel vrouwen zouden er dan in dat rijtje staan? Menig filmliefhebber kan een tiental namen opnoemen, maar die zullen voornamelijk van mannelijke regisseurs zijn. De vrouwelijke blik wordt namelijk nog altijd onderbelicht in de filmwereld, en dat heeft meer impact dan je denkt. Daarom in de spotlight: de female gaze!

“Zij is alles
en nog zoveel meer
van A tot Z
en nog een keer”
Stadsdichter Jesse Laport
Nadat Wende Snijders als kind de voorstelling Cats in Carré zag, wist ze meteen wat haar droom voor later moest zijn: in een theater of op een podium te staan. Ze wist niet hoe, maar wel dat ze alles op alles ging zetten om mee te mogen doen aan de magie. In deze Cinetree Original neemt Wende je mee op weg naar het waarmaken van haar dromen. Via de Kleinkunstacademie, naar zelf in Carré, en weer door naar het volgende doel.
HER Film Festival 2021 - Connecting Women Worldwide!

Huurfilms

Meer zien?

Naast de films in onze maandprogrammering hebben we op Cinetree een huurcollectie, waar je de mooiste films uit ons archief & de nieuwste pareltjes, vers uit de bioscoop, vindt. Hier lichten we 3 huurfilms uit die op het thema van deze maand aansluiten.

Goldie

 • 2019
 • Drama
 • 88 minuten

De 18-jarige Goldie (Slick Woods) heeft één doel voor ogen: popster worden. Ze is ervan overtuigd dat alleen op die manier haar problemen zullen verdwijnen en ze voor haar twee kleine zusjes kan zorgen - hulp van haar verslaafde moeder of foute vriendjes hoeft ze niet te verwachten.

Mustang

 • 2015
 • Drama
 • 97 minuten

Vijf verweesde zusjes groeien op in een traditioneel Turks dorpje en worden voorbereid op hun uithuwelijking. Bij de oudste zusjes lijkt de uithuwelijking volgens plan te verlopen, totdat de jongste besluit te rebelleren en het hele dorp in rep en roer is.