Background image

I’m every woman

Op Cinetree brengen we het liefst zo vaak mogelijk een ode aan de vrouw! Dat doen we met films zoals het energieke coming-of-age verhaal Rocks, de iconische legende Frida Kahlo, én natuurlijk met het jaarlijks terugkerende HER Film Festival.

Cinetree Original: Ode aan de vrouw

Vrouwen strijden al jaren voor gelijke rechten, vrijheid en een gelijkwaardige behandeling. Maar voor permanente verandering hebben we ook mannen nodig die zich hard maken voor emancipatie in de breedste zin mogelijk. In deze Cinetree Original brengen we samen met dichter Jesse Laport een ode aan de vrouw. Want laten we even de tijd nemen… voor haar.

Elk jaar vindt in oktober HER Film Festival plaats op Cinetree: het eerste online filmfestival waar de vrouw centraal staat. Voor de editie van 2021 maakten we samen met Simavi de korte film 'Her Story, My Story'.

De female gaze

Als ik je zou vragen welke grote filmregisseurs je kent, hoeveel vrouwen zouden er dan in dat rijtje staan? Menig filmliefhebber kan een tiental namen opnoemen, maar die zullen voornamelijk van mannelijke regisseurs zijn. De vrouwelijke blik wordt namelijk nog altijd onderbelicht in de filmwereld, en dat heeft meer impact dan je denkt. Daarom in de spotlight: de female gaze!

Nadat Wende Snijders als kind de voorstelling Cats in Carré zag, wist ze meteen wat haar droom voor later moest zijn: in een theater of op een podium te staan. Ze wist niet hoe, maar wel dat ze alles op alles ging zetten om mee te mogen doen aan de magie. In deze Cinetree Original neemt Wende je mee op weg naar het waarmaken van haar dromen. Via de Kleinkunstacademie, naar zelf in Carré, en weer door naar het volgende doel.

Meer zien?

Rocks

  • 2019
  • Drama, Coming-of-age
  • 93 minuten

In dit Britse coming-of-age drama maak je kennis met de 15-jarige Shola, ook wel ‘Rocks’ genoemd. Volgens haar leraren is het echt tijd om na te gaan denken over de toekomst, maar Rocks is in haar hoofd vooral bezig met haar lastige thuissituatie... Gelukkig heeft ze haar beste vriendinnen waar ze altijd op kan terugvallen.

Frida

  • 2002
  • Biography, Drama, Romance
  • 123 minuten

Als er één vrouw is die vele vrouwen inspireert, is het Frida Kahlo wel. Terecht verschijnt ze na al die jaren nog steeds als feministisch icoon op t-shirts en dekbedovertrekken. Maar wie was Frida écht en wat kunnen we van haar leren? In het Oscarwinnende Frida volgen we haar in al haar kleuren en fasen van haar levendige, turbulente en soms tragische leven.

The Human Voice

  • 2020
  • Drama
  • 30 minuten

Met The Human Voice maakt Pedro Almodóvar een geheel eigen versie van het beroemde toneelstuk ‘La voix humaine’ van Jean Cocteau. De film wordt gedragen door een telefoongesprek dat Tilda Swinton voert met haar ex-geliefde. Ze doorloopt allerlei verschillende emoties tot haar leven uiteindelijk letterlijk en figuurlijk in elkaar stort.