Rocks

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In dit Britse coming-of-age drama maak je kennis met de 15-jarige Shola, ook wel ‘Rocks’ genoemd. Volgens haar leraren is het echt tijd om na te gaan denken over de toekomst, maar Rocks is in haar hoofd vooral bezig met haar lastige thuissituatie... Gelukkig heeft ze haar beste vriendinnen waar ze altijd op kan terugvallen.

Schrijfster Tatjana Almuli over 'Rocks'

Ongelijkheid onder de loep

Door Michelle Broer

Wat wil jij later worden? Astronaut, architect of toch actrice? Elk kind krijgt van jongs af aan mee om groot te dromen. Ten slotte kun je met hard werken toch alles waarmaken..? Voor veel kinderen is dit helaas niet de werkelijkheid. Keer op keer worden hun kansen onderschat en hun dromen onderdrukt. De coming-of-age film Rocks kaart op subtiele en persoonlijke wijze deze alledaagse ongelijkheid aan.

Ergens in een buitenwijk van Londen vraagt een docent aan haar klas hoe ze hun toekomst voor zich zien. Ze reageert bemoedigend op de ambities van een aantal leerlingen, maar wanneer de jonge islamitische Khadijah zegt advocaat te willen worden, geeft de juf aan dat dit voor haar geen realistisch beroep is. Dag in dag uit ervaren jongeren zoals Khadijah dit soort genormaliseerde onderschatting. In Rocks volgen we de vriendengroep van de Brits-Nigeriaanse Shola Omotoso, ook wel Rocks genoemd, en zien we hoe ze deze harde realiteit ervaren en desondanks blijven dromen van een kleurrijke toekomst.

Aan de hand van krachtig sociaal realisme weet de film het verhaal van Rocks te vertellen. Wanneer ze op een dag thuiskomt van school, nadat ze haar broertje Emmanuel heeft opgehaald, ontdekt ze dat haar moeder is vertrokken. Met niet meer dan een klein bedrag op zak zijn ze plotseling op zichzelf aangewezen. Haar leven lang heeft Rocks meegekregen dat niets of niemand haar tegemoet zal komen, waardoor ze ook in deze uitzichtloze situatie niet op zoek gaat naar hulp.

Toch houdt ze haar hoofd hoog. Ze gaat naar school, ze luistert naar de fantasierijke verhalen van Emmanuel en vertelt hem dat alles goedkomt. Rocks is een ware ode aan de kracht van een jonge vrouw in een meedogenloze samenleving en tegelijkertijd een heerlijke coming-of-age film over liefde, ambitie en familie. Het zijn individuele verhalen zoals van Rocks die ons hoop geven dat ongelijkheid aangevochten kan worden. Ondanks het feit dat tieners zoals Khadijah constant meekrijgen dat ze minder kansen hebben, weten ze zelf te strijden voor de toekomst die ze voor ogen zien.

Must-see, omdat:

  • 1. Rocks de veerkracht, het plezier en de levenskracht van tienermeiden perfect heeft weten te vangen.

  • 2. De film begin dit jaar werd vertoond op het IFFR en daar vol lof werd ontvangen.

  • 3. Rocks op een subtiele wijze ongelijkheid in de Britse samenleving aankaart.

“It's just you and me.”

Emmanuel (Rocks)

Deze films werden ook geselecteerd door Tatjana Almuli

Grief is love in a heavy coat

Fat Front

Cobain

The Broken Circle Breakdown

On Chesil Beach

Kapsalon Romy

50/50

Sweet Thing

Ask Dr. Ruth

What Maisie Knew

Y’aura t-il de la neige à Noël?

Frida

God Only Knows

Dirty God

A Single Man

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.