Waarom worstelen zoveel Nederlanders met hun mentale gezondheid? En waarom is dit nog steeds een taboe? Hanna & Juda Verboom hebben - net als 1 op de 4 Nederlanders - een psychische variatie. In Samen uit de schaduw gaan zij samen met experts en ervaringsdeskundigen zoals psychiater Dirk de Wachter, zanger Typhoon en Hoogleraar psychiatrie Jim van Os op onderzoek. Ze komen tot één conclusie: “Mensen hebben mensen nodig.”
Cinetree Original: Uit de schaduw deel l
Samen uit de schaduw is het vervolg op onze eerdere documentaire Uit de schaduw. In het eerste deel vertelde Cinetree-founder Hanna Verboom voor het eerst openlijk over haar psychische variatie. In het vervolg gaat ze samen met haar broertje Juda op zoek naar antwoorden. Heb je deel I gemist? Kijk de film hier!
Bekijk de volledige interviews met Dirk de Wachter, Floortje Scheepers & Jim van Os

Prof. Dr. Floortje Scheepers
“Ik gebruik heel vaak de metafoor van de paardenbloem en de orchidee. Je hebt mensen die heel gevoelig zijn voor de omgeving, dat zijn eigenlijk orchideeën. Die doen het op heel weinig plekken, maar als ze een goede context hebben... Dan bloeien ze tot de mooiste bloemen van het bloemenveld.”

Psychiater Dirk de Wachter
“Het is mijn taak als psychiater om ervoor te zorgen dat mensen met een kwetsbaarheid goed omringd zijn. Dat ze niet alleen zijn. En het erge is dat het vaak wel zo is.”

Psychiater Jim van Os
“Het allerbelangrijkste bij het leren omgaan met je psychisch lijden is een ander mens. Een ander mens die betrokken is, die de vocabulaire heeft om erover te praten en bereid is om dat lijden te co-dragen.”
Meer doen of napraten?
Samen met onze stichting Get it done vragen we aandacht voor het taboe op psychische variaties. Op het speciale ‘Uit de schaduw’-platform hebben we ruimte gecreëerd om met elkaar in gesprek te gaan en tips of handvaten met elkaar te delen. Zo vind je hier ook relevante films, boeken en podcasts aangeraden door onze hoofdrolspelers.
Meer films over mentale gezondheid
Cinetree is een filmplatform met een missie. Elke maand zoeken we de beste films en documentaires voor je uit. Met de bijdrage van onze leden maken we nieuwe documentaires over maatschappelijke onderwerpen - zoals Uit de schaduw. Deze maand vind je ook andere films over mentale gezondheid op Cinetree: zo kijk je Kapsalon Romy van Mischa Kamp over het omgaan met alzheimer, Eighth Grade over depressie in de puberteit, en de bijzondere film Ma vie de Courgette waarin we door de ogen van Courgette zien dat emoties als verdriet en vreugde ook naast elkaar kunnen bestaan.
Kapsalon Romy
- 2019
- Drama
- 90 minuten
Romy’s oma Stine (Beppie Melissen) is streng en de hele dag door in haar eigen kapsalon te vinden. Op bezoek gaan bij oma is daarom niet zo leuk voor Romy. Dit verandert echter wanneer ze erachter komt dat oma Stine wel erg veel vergeet en Romy’s hulp in de kapsalon én het leven goed kan gebruiken… Gouden Kalf-winnaar Kapsalon Romy is de perfecte film voor het hele gezin om deze koude dagen mee op te warmen.
Eighth Grade
- 2018
- Drama, Comedy
- 93 minuten
In deze Golden Globe-genomineerde film volg je de 13-jarige Kayla, die zich probeert te navigeren tussen haar sprankelende social media persoonlijkheid en haar minder extraverte zelf in het echte leven. Klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show als je niet bent opgegroeid in dit social media tijdperk, maar door Burnham’s zeer accurate representatie van de puberteit is Eighth Grade een universeel, gevoelig en hilarisch verhaal.
Ma vie de Courgette
- 2016
- Animation, Comedy, Drama
- 66 minuten
De 10-jarige Courgette denkt alleen op de wereld te zijn, maar vindt gelukkig een stel nieuwe vrienden in het kindertehuis. Samen besluiten ze er het beste van te maken. Hartverwarmende stop-motionfilm over vriendschap, vertrouwen en liefde.
In gesprek met:

Prof. dr. Evelien Brouwers
Voor het eerste deel van Uit de schaduw gingen we in gesprek met Prof. dr. Evelien Brouwers: bijzonder hoogleraar psychische gezondheid en duurzame inzetbaarheid in arbeid. Ze vertelde ons over haar onderzoeken naar stigmatisering bij psychische aandoeningen, specifiek in relatie tot werk.

Psychiater Dirk de Wachter
Volgens psychiater Dirk de Wachter zien we het tegenwoordig als noodzaak om zoveel mogelijk 'zelf' te doen. Hulp vragen of op naasten leunen is bijna een taboe geworden. Toch is het juist in tijden van angst en onzekerheid van ongekend belang dat we naar elkaar omzien en, als het ware, elkaars psychiater zijn.
Charles Bukowski“Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead.”