Let's get Spanish

Door Laura Messina • 24 nov 2021

Hoe kunnen we beter de kou trotseren dan met een paar steengoede zomerfilms? En de sfeer is natuurlijk pas écht compleet wanneer de films zich in een warm land afspelen en de personages een zuidelijke taal spreken… Daarom selecteerden wij vijf Spaanstalige films om deze winter van te genieten!

1. Todos lo saben

In Todos lo saben zien we hoe een feestelijke Spaanse bruiloft eindigt in een drama wanneer een jong meisje plotseling verdwijnt. De omstandigheden zijn buitengewoon verdacht en in de zoektocht naar de waarheid komen langzaam steeds meer verborgen familiegeheimen bovendrijven. Verder verklappen we niet te veel, maar neem van ons aan: Todos lo saben is een bloedstollende film met geweldig acteerwerk (van o.a. Penelope Cruz en Javier Bardem). Dit wil je zien!

2. The Fury of a Patient Man

The Fury of a Patient Man van Raúl Arévalo (die we kennen als acteur uit o.a. La Isla Mínima) is de ultieme wraakfilm. Tijdens een overval op een Spaanse juwelier, acht jaar geleden, ging alles mis: iemand overleed, iemand raakte zwaargewond, en de onvoorspelbare Curro werd als enige opgepakt. Terwijl hij vastzit, komt er een nieuwe klant langs in de bar waar Curro’s vriendin Ana werkt: de zwijgzame José. Langzaam blijkt dat Curro en José meer met elkaar te maken hebben dan je in eerste instantie zou denken…

3. Summer 1993

Filmmaker Carla Simón verloor in de zomer van 1993 haar ouders aan aids. Haar speelfilmdebuut, Summer 1993, baseerde ze deels op haar persoonlijke ervaringen als weeskind. In de film maken we kennis met de zesjarige Frida, die na het overlijden van haar ouders verhuist naar het platteland. Haar oom en tante proberen haar op te nemen in hun gezin, maar Frida bedenkt allerlei manieren om te vluchten. Een hartverwarmend en tegelijkertijd hartverscheurend verhaal, dat het verdient om verteld te worden.

4. La Isla Mínima

La Isla Mínima bewijst nog maar eens dat de Spanjaarden steengoed zijn in het maken van spannende thrillers. In dit schitterende moordverhaal krijgen twee agenten de opdracht om een seriemoordenaar te pakken in het rivierengebied van Andalusië in 1980. Ze worden geconfronteerd met hun onderlinge verschillen, maar laten die vallen en zetten alles op alles om deze walgelijke dader te pakken. La Isla Mínima won talloze Goya’s in thuisland Spanje en wordt beschouwd als een van de beste Spaanse films van 2014.

5. Y Tu Mamá También

Geen film uit Spanje, maar eentje uit Mexico die zeker niet mag ontbreken is Y Tu Mamá También. In dit meesterwerk van Alfonso Cuarón reizen twee zeventienjarige jongens, Tenoch en Julio, en de elf jaar oudere Luisa naar een exotisch strandparadijs in Mexico. Althans, dat denkt Luisa: de jongens hebben dit tropische strand verzonnen om de woest aantrekkelijke Luisa met zich mee te krijgen. Wat volgt is een opwindende film over volwassen worden en het besef dat naast het leven ook de dood bestaat.