Vijf documentaires die je aan het denken zetten

Door Anne Lammers • 29 mei 2018

Het mooie van documentaires is dat ze je aan het denken zetten. Over de wereld, de samenleving, de ander, over jezelf. Deze vijf documentaires zijn stuk voor stuk inspirerend, bijzonder en zullen je hoe dan ook nog heel lang bijblijven.

1. The Swedish Theory of Love

In eerste instantie gaat deze documentaire over de Zweedse bevolking, maar onafhankelijkheid, eenzaamheid en het ideale bestaan zijn natuurlijk onderwerpen waar een ieder mens wel ’ns over wakker ligt. Wat is jouw definitie van een gelukkig bestaan? Deze documentaire stelt de juiste vragen en laat je nadenken over je eigen geluk.

2. To Stay Alive: A Method

Voor alle mensen die het leven soms even niet meer zien zitten, voor alle mensen die zich simpelweg geen raad weten met de schaduwkant van het leven. Hier is To Stay Alive: A Method, een verrassende feelgoodfilm die zonder belerend over te komen je wat warmte in kille tijden gunt.

3. Human

We love Human! Een hartstikke terecht bejubelde documentaire die je aan het denken zet over de grote vraag: wat is het om mens te zijn? De Franse fotograaf en documentairemaker Yann Arthus-Bertrand verzamelde aangrijpende verhalen en beelden van onze wereld en onderzocht al doende de kern van de betekenis van mens-zijn.

4. The Salt of the Earth

In deze fraai geschoten documentaire zien we de Brazilliaanse sociaal fotograaf Sebastião Salgado aan het werk, in kleur wanneer hij voor zijn nieuwste fotoproject Genesis de wereld over gaat, in zwart-wit wanneer hij vertelt over zijn eerdere werk, waarin vooral het menselijk lijden centraal staat. Een prachtige reis en een eerbetoon aan een fantastische fotograaf.

5. Kumaré

Hoe snel geloof jij in iemand? In Kumaré besluit een jonge man zich voor te doen als Guru, met het idee een volging op te bouwen en vervolgens zijn ware identiteit te onthullen. Dit gaat beter dan gepland in deze hilarische en hartverwarmende documentaire.

“In feature films the director is God; in documentary films God is the director.”

Alfred Hitchcock