The Salt of the Earth

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Sebastião Salgado reisde 40 jaar lang naar alle uithoeken van de wereld om de verhalen van de meest kwetsbare mensen en plekken van onze planeet vast te leggen. Foto's zeggen meer dan duizend woorden - maar van de ellende die Salgado gezien heeft, weet slechts een enkeling wat daar precies aan de hand was.

Humberto Tan over 'The Salt of the Earth'

Wij zijn het zout van de aarde

Door Jort Statema

Foto's zeggen meer dan duizend woorden - maar van de ellende die Salgado van dichtbij gezien heeft, weet slechts een enkeling wat daar precies aan de hand was…

Fotograaf Sebastião Salgado reisde 40 jaar lang de wereld over en was daarbij getuige van een aantal van de meest heftige gebeurtenissen uit onze recente geschiedenis zoals de hongersnood in Ethiopië, het einde van de eerste Golfoorlog in Irak en de genocide in Rwanda. Salgado was erbij en legde het vast: het zout van de aarde.

Vanaf moment één grijpt deze documentaire je dan ook bij de keel. Van dichtbij zien we het menselijk lijden in haar meest rauwe en confronterende vorm. Enerzijds wil je wegkijken, weg van alle wreedheden. Tegelijkertijd is het visueel zo krachtig en indrukwekkend dat je ook het menselijke doorzettingsvermogen en de wil om te leven voelt. The Salt of the Earth sleurt je mee in een wereld die anders moeilijk te bevatten is en zet je aan tot denken over hoe we onze wereld hebben ingericht en wat onze eigen rol daarin is.

Deze documentaire neemt je op kleinere schaal ook mee in het bijzondere leven van Sebastião Salgado: de man achter de camera. Een gepassioneerde avonturier met een missie: het lot van de minderbedeelden vastleggen. Op pakkende wijze vertelt hij over zijn ervaringen en aan alles zie en voel je hoe pijnlijk en confronterend dit is geweest voor hem.

Toch laat The Salt of the Earth zien dat de vernietiging van de natuur niet volledig onomkeerbaar is en biedt daarmee hoop en inspiratie. Want uiteindelijk is stil blijven staan nooit de oplossing.

Must-see, omdat:

  • 1. Deze documentaire op aangrijpende en indringende wijze laat zien hoe wijdverspreid en donker het kwaad in de wereld is, maar het evengoed een liefdesbrief aan onze planeet is.

  • 2. Je wordt gestimuleerd na te denken over je eigen positie in de samenleving en wat je doet om de wereld een beetje beter te maken.

  • 3. The Salt of the Earth genomineerd is voor een Oscar en meerdere grote filmprijzen gewonnen heeft.

“The strength of a portrait is that in a split second we understand a little of the life of the person photographed.”

Sebastião Salgado (The Salt of the Earth)

Deze films werden ook geselecteerd door Humberto Tan

Morgen gaat het beter

Monsieur Chocolat

RBG

Werk ohne Autor

Het Wonder van Le Petit Prince

Chocolat

Den Skyldige

Retour en Bourgogne

If Beale Street Could Talk

Amour

On the Road

The King's Speech

Tanna

Young@Heart

Neon Bull

Dear White People

Kijk je ogen uit.

€7,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.