ILFU

Why fiction matters

Van 23 september t/m 2 oktober 2021 vindt het grootste Internationale Literatuurfestival van Nederland plaats in Utrecht. Het festival brengt verschillende grote literatuurevenementen van de afgelopen decennia samen. Dit jaar vinden er diverse filmvertoningen plaats, zoals die van de adembenemende verfilming van de autobiografische roman I Know Why the Caged Bird Sings van Maya Angelou.

Ook verzorgt ILFU tijdens het Nederlands Film Festival verdiepende gesprekken van onder meer de boekverfilmingen van Mijn vader is een vliegtuig van Antoinette Beumer en Kom hier dat ik u kus van Griet Op de Beeck met de makers zelf!


ILFU Filmfavorieten

Le Jeune Ahmed

  • 2019
  • Drama
  • 85 minuten

Le Jeune Ahmed is een bijzonder portret van – je raadt het al – de jonge Ahmed, gemaakt door het Belgische regisseursduo ‘de gebroeders Dardenne’. In deze indrukwekkende en prijswinnende film draait het om de islamitische 13-jarige Ahmed, die volgens zijn moeder volledig veranderd is door zijn geradicaliseerde neef en Imam. Een spannend drama dat een vaak besproken, bijna taboe thema op indrukwekkende wijze in beeld brengt.

Adam

  • 2019
  • Drama
  • 98 minuten

Abla woont met haar dochtertje in Casablanca en heeft daar een kleine bakkerij. Ze biedt tijdelijk onderdak aan Samia, een jonge, hoogzwangere vrouw. Wat een paar dagen had moeten zijn, wordt een lange tijd waarin Abla en Samia steeds meer beseffen dat ze elkaar nodig hebben. Deze Marokkaanse Oscar-inzending is een teder kijkje in het leven van twee compleet verschillende vrouwen. Door de prachtige kleuren en fijne muziek waan je je even helemaal in Marokko.

Woman

  • 2019
  • Documentary
  • 105 minuten

Van Yann Arthus-Bertrand, maker van de indrukwekkende documentaire Human, is er nu Woman: een intiem en inspirerend portret van tweeduizend vrouwen uit vijftig verschillende landen. Een film over vrouwelijkheid en de leefomstandigheden voor vrouwen, die in veel delen van de wereld nog verre van ideaal zijn.

Onze favoriet

In de spotlight

The Lady

The Lady werd in 2011 gemaakt maar is nu misschien wel actueler dan ooit: afgelopen week werd de democratisch verkozen Aung San Suu Kyi, samen met een groot deel van haar regering en vertrouwelingen, afgezet en opgepakt. Hoewel Aung San Suu Kyi’s reputatie ernstige schade heeft opgelopen omdat zij rohingya minderheden in haar land niet heeft beschermd, is The Lady wel een uniek en inspirerend verhaal over wilskracht en doorzettingsvermogen.

23 tot 2 oktober 2021

International Literature Festival Utrecht

ILFU 2021

ILFU brengt verhalen van de beste schrijvers, elke dag op de website en vanaf 23 september tijdens het festival in Utrecht.