Le Jeune Ahmed

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Le Jeune Ahmed is een bijzonder portret van – je raadt het al – de jonge Ahmed, gemaakt door het Belgische regisseursduo ‘de gebroeders Dardenne’. In deze indrukwekkende en prijswinnende film draait het om de islamitische 13-jarige Ahmed, die volgens zijn moeder volledig veranderd is door zijn geradicaliseerde neef en Imam. Een spannend drama dat een vaak besproken, bijna taboe thema op indrukwekkende wijze in beeld brengt.

Actrice Monic Hendrickx over 'Le Jeune Ahmed'

Jong geleerd, oud gedaan?

Door: Nikki Nilwik

De films van de gebroeders Dardenne staan erom bekend moeilijk behapbare thema’s niet te mijden. Zo maakte dit filmduo bijvoorbeeld maatschappelijk geëngageerde films over illegale immigratie en menselijke onzekerheden en wonnen zij hiermee al eerder twee Gouden Palmen op Cannes (voor L’enfant en Rosetta). Ook met Le Jeune Ahmed weten de broers weer een onderwerp in beeld te brengen waarover iedereen wel een mening paraat heeft. Behalve de gebroeders Dardenne zelf dan - althans, zo lijkt het. De indrukwekkende film Le Jeune Ahmed velt namelijk op geen enkel moment een oordeel.

Ahmed is 13 en lijkt in eerste instantie net zo ongemakkelijk en onbeholpen als alle andere jongens van deze leeftijd. Zijn baard nog lang niet in zijn keel of op zijn gezicht – maar toch weerhoudt dit hem er niet van zijn ‘snor’ af te scheren. Ook weerhoudt zijn leeftijd hem er niet van zijn islamitische geloof streng te praktiseren, alhoewel dit meer gebaseerd is op het gedachtegoed van zijn Imam dan op zijn eigen kennis. Van zijn Imam – die een erg radicale interpretatie van de Koran hanteert – leerde Ahmed dat vrouwen een hand geven onrein is en dat Arabisch alleen geleerd moet worden uit de Koran. Daarnaast leerde hij van deze Imam ook dat het doden van afvalligen toegestaan is tijdens de Jihad. Maar wanneer Ahmed woord bij daad voegt en zijn lerares aanvalt, blijkt hij toch te roekeloos in zijn jeugdigheid…

Ahmed zou door veel Nederlandse media omschreven worden als ‘radicale jonge moslim’ of door sommige misschien zelfs als terrorist, maar zoals gezegd velt Le Jeune Ahmed geen oordeel. De gebroeders Dardenne volgen Ahmed juist met hun camera alsof zij objectieve antropologen zijn, die proberen te onderzoeken waarom Ahmed handelt zoals hij doet. Specifieke antwoorden vinden ze niet, maar dat is ook niet de bedoeling van deze ijzersterke film. Zelf stelden de gebroeders: “We willen niet dat de toeschouwer op een zeker moment denkt: ah, nu begrijp ik waarom hij radicaliseert. Want zo simpel is het in werkelijkheid niet”. De werkelijkheid is inderdaad nooit zo zwart-wit als de media vaak doen lijken en juist daarom is Le Jeune Ahmed zo’n belangrijke en sterke film. Niet om het gedrag van Ahmed te begrijpen of goed te praten, maar om een ander - meer menselijk - licht op de situatie te werpen. Inmiddels zijn we het natuurlijk van de gebroeders Dardenne gewend, maar opnieuw weten zij met Le Jeune Ahmed een maatschappelijke geëngageerde film neer te zetten die ons met open mond achterlaat.

Must-see, omdat:

  • 1. Deze indrukwekkende film de prijs voor beste regie won op Cannes en genomineerd werd voor een Gouden Palm.

  • 2. Er veel gesproken wordt over geradicaliseerde jongeren, maar een inkijkje in hun wereld en de manier waarop dit gaat krijgen we niet vaak.

  • 3. De film geregisseerd is door Jean-Pierre Dardenne en Luc Dardenne, een steengoed en internationaal erkend filmduo dat ons keer op keer weet te verbazen met zijn films.

“Understanding takes time.”

Olivier (Le Jeune Ahmed)

Deze films werden ook geselecteerd door Monic Hendrickx

Liebe in den Gängen

Médecin de Campagne

Woman

Gloria

Jeune et Jolie

The Paradise Suite

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.