A Strange Love Affair with Ego

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Persoonlijke, intieme documentaire van Ester Gould over narcisme. Met behulp van vier portretten van bijzondere personages schetst Ester een prachtig, liefdevol beeld van haar zus Rowan.

Scenariste Anne Barnhoorn over 'A Strange Love Affair with Ego'

Ikke, ikke, ikke

Door Laura Messina

Met de komst van social media en de daarbij horende influencers heeft ‘narcisme’ nogal een andere lading gekregen. Want eerlijk is eerlijk: de narcisten van de 21e eeuw zijn heerlijk om naar te kijken. Niet iedereen is hier even gevoelig voor, maar velen van ons zullen best genieten van de nieuwste roddels over de Kardashian clan, of zo nu en dan nét iets te lang op de pagina van een bekende Instagrammer rondhangen. We weten allemaal dat social media en reality TV een verheerlijkt beeld van de werkelijkheid tonen, maar toch heeft het leven dat we van anderen zien invloed op onze eigen verwachtingen. Stiekem wil iedereen wel wat vaker op vakantie, altijd lekker uit eten gaan en kunnen doen wat z’n hartje maar begeert… Maar gelukkig zijn de meesten van ons wel in staat om onderscheid te maken tussen dat perfecte plaatje en wat haalbaar is.

En dat is juist waar het bij narcisten vaak fout gaat: een gezonde dosis zelfverzekerdheid kan bij hen snel omslaan in grootheidswaanzin. Dat is dan ook precies wat documentairemaakster Ester Gould zag gebeuren bij haar zus Rowan. In hun kindertijd had Ester de grootste bewondering voor haar zus: ze was knap, uitgesproken, populair, artistiek en succesvol. Iedereen die met Rowan in aanraking kwam, was jaloers op haar zelfvertrouwen en schoonheid. Toch bleken achter dat perfecte masker grote psychische problemen schuil te gaan - iets waar Ester helaas te laat achter kwam. Wanneer ging de zelfverzekerdheid over in gevaarlijke zelfoverschatting? Een belangrijke vraag in tijden van social media, sociale druk en verknipte zelfbeelden. A Strange Love Affair with Ego is een eigenzinnige en indringende documentaire die je nog lang in haar greep zal houden.

Must-see, omdat:

  • 1. Regisseur Ester Gould narcisme van dichtbij heeft meegemaakt; ze weet precies waar ze het over heeft en dat merk je écht.

  • 2. De documentaire zowel de karakters in de film en jou als kijker een spiegel voorhoudt.

  • 3. Door het camerawerk van Jean Counet het soms net lijkt alsof de personages in een romantische, bijna sprookjesachtige wereld leven.

“Rowan’s reality wasn’t anything that actually existed.”

Ester Gould (A Strange Love Affair with Ego)

Deze films werden ook geselecteerd door Anne Barnhoorn

Ne me quitte pas

La vie d'Adèle

Oh Boy

Girlhood

Verdwijnen

Strike a Pose

Locke

Lady Macbeth

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.