Dolor y gloria

In het autobiografische Dolor y gloria blikt de gepijnigde filmmaker Salvador Mallo terug op zijn leven. Betoverend, melancholisch portret met fenomenale rollen van onder andere Antonio Banderas en Penelope Cruz.

Cinetree deelt 'Dolor y gloria'

Film in feiten

  • 1. Never change a winning team moet regisseur Pedro Almodóvar gedacht hebben; Dolor y gloria is de achtste film waarvoor hij Antonio Banderas castte en de zesde film waarvoor hij Penelope Cruz castte.

  • 2. Ook wat betreft de relaties tussen acteurs houdt Almodóvar graag vast aan zijn eerdere werken: meer dan 30 jaar geleden speelden Julieta Serrano en Antonio Banderas ook al moeder en zoon in twee van Almodóvar’s films (Matador, 1986, en Mujeres al borde de un ataque de nervios, 1988).

  • 3. ‘Dolor y gloria’ is Spaans voor ‘pijn en glorie’. Een titel die de strekking van de film (en van het leven van Salvador) goed weergeeft.

Must-see, omdat:

  • 1. De film in première ging op het Filmfestival van Cannes en daar ook genomineerd werd voor een Gouden Palm. Ook is Dolor y gloria dit jaar de Spaanse inzending voor de Oscars, maar op die uitslag moeten we nog even wachten.

  • 2. Antonio Banderas voor zijn rol de prijs voor beste mannelijke hoofdrol op het Filmfestival van Cannes won. Geheel terecht, want zijn vertolking van Salvador is misschien wel één van zijn beste rollen ooit.

  • 3. Regisseur Pedro Almodóvar een waanzinnig oog voor kleur en detail heeft. De warme, kleurrijke beelden en perfect aansluitende muziek van Alberto Iglesias maken Dolor y gloria tot een feestje van een film.

“Love is not enough to save the person you love.”

Federico Delgado (Dolor y gloria)