La Meglio Gioventù deel 1

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In La Meglio Gioventù gaan we terug naar het Italië van 1960. Communisme, overstromingen en werkloosheid vormen het onstuimige decor wanneer wij de gebroeders Nicola en Matteo leren kennen. Hun relatie lijkt eerst het tegenovergestelde van deze chaotische periode, maar alles verandert wanneer zij de psychiatrische patiënte Giorgia leren kennen. Het iconische La Meglio Gioventù won maar liefst 33 prijzen, waaronder twee Golden Globes!

Concertgebouw-directeur Simon Reinink over 'La Meglio Gioventù'

Italiaanse glorie

Nikki Nilwik

Verschillend als dag en nacht; dat zijn de broers Nicola en Matteo Carati. Niet alleen in uiterlijk, maar misschien nog wel meer in persoonlijkheid. Nicola studeert medicijnen, is kalm, bedachtzaam en straalt een en al openheid uit. Matteo, die een zeer getalenteerde literatuur student blijkt te zijn, is daarentegen gesloten, mysterieus en redelijk agressief. Meer zouden ze niet van elkaar kunnen verschillen, maar toch blijkt hun broederlijke connectie al deze verschillen te overwinnen. In ieder geval totdat de psychiatrische patiënte Giorgia in hun leven komt. Hoewel Giorgia uit haar lijden verlossen de twee broers in eerste instantie dichter bij elkaar lijkt te brengen, zorgt hun ontmoeting er uiteindelijk voor dat de levens van beide mannen hele andere kanten op gaan.

La Meglio Gioventù (deel 1) vertelt het aangrijpende verhaal van de levens van Nicola en Matteo over een tijdspan van ongeveer 20 jaar – deel twee van de filmreeks geeft het vervolg. De film begint met de jongens in hun ‘roaring twenties’, tegen het decor van de onstuimige jaren 60’ in Italië en eindigt met de bruiloft van hun jongere zusje. Regisseur Marco Tullio Giordana weet de Italiaanse geschiedenis van deze periode op subtiele maar krachtige wijze in beeld te brengen. De gebeurtenissen beïnvloeden niks en alles tegelijkertijd – en juist deze tegenstrijdigheid maakt dit eerste deel van de film een genot om naar te kijken. Deze drie-uur-durende Italiaanse familiekroniek sleept je mee en laat je deel voelen van niet alleen de familie Carati, maar ook van Italië in de jaren 60. Zó erg zelfs, dat je deel twee van La Meglio Gioventù er meteen achteraan zou willen kijken – ondanks de speelduur.

Deze ijzersterke film van regisseur Marco Tullio Giordana werd behalve in Italië, ook internationaal erkend als een steengoede klassieker. De film won maar liefst 33 prijzen, waaronder een op Cannes, een op het IFFR én - als kers op de taart - ook nog twee Golden Globes. Met dit soort prijzen op haar naam kan La Meglio Gioventù slechts een ding zijn; een ware bucketlist film, die iedereen gezien moet hebben.

Deel twee van La Meglio Gioventù is vanaf 17 augustus 2021 te zien op Cinetree!

Must-see, omdat:

  • 1. La Meglio Gioventù internationaal zeer geprezen werd. Met 33 prijzen op haar naam, waaronder twee Golden Globes, kan deze prachtfilm niet anders dan imponeren.

  • 2. De film benadrukt dat we ondanks al onze verschillen, nog steeds op een liefdevolle en goede manier met elkaar om kunnen gaan.

  • 3. Regisseur Marco Tullio Giordana met La Meglio Gioventù een Italiaanse klassieker heeft neergezet, die iedere filmliefhebber moet hebben gezien.

“I think you were right. Everything is truly beautiful.”

Andrea (La Meglio Gioventù)

Deze films werden ook geselecteerd door Simon Reinink

Achtste Groepers Huilen Niet

La Meglio Gioventù deel 2

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.