On the Basis of Sex

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Het waargebeurde verhaal van Ruth Bader Ginsburg, die van 1993 tot aan haar dood in 2020 rechter was van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Ze was ten tijde van haar benoeming de tweede vrouw die tot het Hooggerechtshof toe mocht treden, en had op dat moment al een succesvolle carrière als jurist achter de rug. “RBG” groeide uit tot één van de grootste feministische iconen ter wereld op het gebied van gendergelijkheid.

Disclaimer: in deze film speelt een acteur die beschuldigd is van seksueel overschrijdend gedrag. Vanwege het inspirerende werk van alle andere crew- & castleden kiezen wij ervoor om de film wel te vertonen. Klik hier om meer te weten te komen over de disclaimer.
Lize Korpershoek deelt 'On the Basis of Sex'

Must-see, omdat:

  • 1. On the Basis of Sex het indrukwekkende levensverhaal vertelt van de legendarische advocaat en rechter Ruth Bader Ginsburg, wiens strijd voor gendergelijkheid in het rechtssysteem haar tot een feministisch icoon in de Verenigde Staten maakt.

  • 2. Felicity Jones een ijzersterke vertolking van Ginsburg neerzet.

  • 3. Kijkers die minder bekend zijn met de wetgeving in de Verenigde Staten een duidelijk beeld krijgen van de historische systematische ondermijning van vrouwen in het Amerikaanse rechtssysteem.

Film in feiten

  • 1. Naast dat de film op waarheden is gebaseerd, komt ook de crew van dichtbij huis: de schrijver van On the Basis of Sex, Daniel Stiepleman, is de neef van Ruth Bader Ginsburg. En Paul Spera, de kleinzoon van RBG, speelt de rol van Bennet in de film.

  • 2. RBG’s naam is vooral verbonden aan haar steun voor de zaak Roe v. Wade, die leidde tot de legalisering van abortus in de Verenigde Staten. Na haar dood is in 2022 de uitspraak van Ginsburg’s mijlpaalarrest ongedaan gemaakt, waardoor staten weer de mogelijkheid kregen om abortus te verbieden…

  • 3. Zangeres Kesha schreef het nummer Here Comes the Change voor On the Basis of Sex, geïnspireerd op RBG’s strijd voor gelijkheid.

“If the law differentiates between people on the basis of sex, then how will women and men ever become equals?”

Ruth Bader Ginsburg (On the Basis of Sex)

Deze films werden ook geselecteerd door Lize Korpershoek

Gagarine

The Diary of a Teenage Girl

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.