Queen of Hearts

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Anne (Trine Dyrholm), een vrouw van middelbare leeftijd, lijkt haar leven op orde te hebben. Ze heeft een lieve man, twee mooie dochters, een fijne baan en een groot, perfect ingericht huis. Toch besluit ze alles op het spel te zetten wanneer stiefzoon Gustav onverwachts bij het gezin intrekt.

Filmmaker Sam de Jong over 'Queen of Hearts'

Verboden vruchten

Het blijft een lastig onderwerp waarover veel verschillende ideeën bestaan: relaties met grote leeftijdsverschillen. De meeste meningen over dit onderwerp zijn dan ook vrij fel; sommigen vinden het totaal niet kunnen om een liefdesrelatie aan te gaan met iemand die qua leeftijd je vader of moeder zou kunnen zijn, anderen vinden dat we elkaar (en elkaars keuzes) gewoon met rust moeten laten. Eén van de voornaamste redenen om bedenkingen bij zo’n groot leeftijdsverschil te hebben, is dat het soms onduidelijk is of de relatie vanuit beide kanten bewust en vrijwillig is ontstaan. Want er zijn helaas ook gevallen van machtsmisbruik - wat we de laatste jaren volop in het nieuws zien.

Feit is wel dat we bij een relatie met groot leeftijdsverschil vaak denken aan een oudere man met een jonge vrouw - denk aan de Hugh Hefners, Mick Jaggers en Leonardo DiCaprio’s van deze wereld. Andersom ligt er toch iets meer een taboe op; hoewel veel puberjongens het gekscherend over MILF’s hebben, wordt er toch vreemd opgekeken wanneer een oudere vrouw een jonge vent aan de haak slaat.

In Queen of Hearts is het wel een kwestie van dat tweede geval. In de film volgen we namelijk de Deense Anne (Trine Dyrholm): een succesvolle vrouw van middelbare leeftijd, die eigenlijk alles bezit wat haar hartje begeert. Een mooi huis, twee knappe dochters, een lieve man en een fijne baan. Wanneer stiefzoon Gustav bij het gezin intrekt, besluit ze haar fijne leventje op het spel te zetten en de tienerjongen te verleiden. Is het pure aantrekkingskracht? Of toch een machtsspel? Eén ding is zeker: Queen of Hearts blijft nog lang door je hoofd spoken.

Film in feiten

  • 1. Trine Dyrholm (Anne) wordt gezien als één van de beste actrices uit Denemarken. In haar thuisland won ze talloze prijzen, onder andere voor haar rol in Kollektivet (2016).

  • 2. Queen of Hearts werd geselecteerd als de Deense inzending voor de Best International Feature Film voor de 92e editie van de Oscars.

  • 3. Queen of Hearts was al in de maak voordat de #MeToo-beweging opdook. De film is dus geen bewuste reactie op de gebeurtenissen van de laatste tijd.

“Sometimes what happens and what must never happen are the same thing.”

Anne (Queen of Hearts)

Deze films werden ook geselecteerd door Sam de Jong

The Other Side of Hope

Lucky

Le conseguenze dell'amore

The Killing of a Sacred Deer

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.