The Killing of a Sacred Deer

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Wat als één fout het leven van iemand anders kost? Hoe kom je hierover heen en, misschien nog belangrijker, hoe kan je zo’n fout ooit herstellen? In The Killing of a Sacred Deer maakt chirurg Steven zo’n fout en bedenkt de jonge Martin een wel erg absurdistische en gruwelijke manier om deze fout te herstellen. The Killing of a Sacred Deer is opnieuw een hoogstandje van regisseur Yorgos Lanthimos en een must-see voor liefhebbers van dit genre!

Filmmaker Sam de Jong deelt 'The Killing of a Sacred Deer'

Schijn bedriegt

door Nikki Nilwik

Een psychologische thriller hoort natuurlijk angstaanjagend, verwarrend en soms overweldigend te zijn, maar tóch weet regisseur Yorgos Lanthimos altijd weer een psychologische thriller te maken waarin al deze karakteristieken je verrassen. Alhoewel je je van tevoren voorbereidt op de nare gedeelten van dit genre en alhoewel je weet dat dit soort films je hersenen doen spinnen, blijft Lanthimos je verbazen. De reden hiervoor is de absurdistische touch die hij aan al werken toevoegt en die zijn films net dat tikkeltje extra geven. Dit deed hij al bij zijn welbekende Dogtooth en The Lobster en opnieuw bij de op Cannes bekroonde The Killing of a Sacred Deer.

In deze film uit 2017 staat het gezin Murphy centraal. Als The Killing of a Sacred Deer geen film zou zijn en je dit gezin in het echt aan iemand zou moeten uitleggen, zou je hen waarschijnlijk omschrijven als ‘een perfect gezinnetje dat alleen een films bestaat’. Beide ouders zijn arts, beide kinderen muzikaal getalenteerd en slim, en alle vier bloedmooi. Toch hebben we inmiddels gelukkig genoeg geleerd om te weten dat dit soort gezinnen zelfs in films niet echt bestaan. Al snel komen we er dan ook achter dat vader Steven Murphy (briljant geacteerd door Colin Farrell) een ongezonde relatie heeft met alcohol en dat alle gesprekken tussen de gezinsleden eerder passief agressief dan liefdevol zijn. Verre van perfect dus, maar toch houden zij de schijn van perfectie graag op; voor zichzelf én voor anderen. Wanneer Steven’s ‘protegé’ Martin, een jonge jongen van 14 met wie Steven een verwarrende relatie heeft opgebouwd, bij het gezin komt eten, acteren zij dan ook weer opnieuw het perfecte gezinnetje. Echter weet Martin dat Steven een geheim bij zich draagt dat niet alleen zijn leven, maar ook dat van Steven’s gezin op het spel zet.

The Killing of a Sacred Deer is, zoals alle psychologische thrillers van Lanthimos, niet gemaakt voor tedere zieltjes. Het onheimelijke gevoel dat over de hele film hangt, wordt niet alleen gecreëerd door het absurdistische verhaal en het acteerwerk van de geweldige acteurs (waaronder ook Nicole Kidman en de jonge Barry Keoghan), maar ook door de muziek en stijl van de film. Alleen al de lege scènes van steriele ziekenhuiskamers en de grimmige muziek op de achtergrond, zijn genoeg om rillingen en kippenvel over je hele lijf te veroorzaken. The Killing of a Sacred Deer is opnieuw een hoogstandje van Griekse regisseur Yorgos Lanthimos, die bomvol zit met symboliek en zelfs de beste onder ons zal laten huiveren. Geen wonder dat de film genomineerd werd voor een Gouden Palm tijdens Cannes en de prijs voor ‘Best Screenplay’ mee naar huis mocht nemen.

Must-see, omdat:

  • 1. The Killing of a Sacred Deer een huiveringwekkende film is, die al het beste uit het genre psychologische thriller haalt en je ook nog eens weet te verrassen.

  • 2. De film gemaakt werd door de grote Griekse regisseur Yorgos Lanthimos (Dogtooth, The Favourite, The Lobster) en bomvol zit met ijzersterke acteurs waaronder Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry G, Bernson en Bill Camp.

  • 3. Deze film genomineerd werd voor de meest prestigieuze filmprijs op Cannes en hiernaast 6 andere prijzen won.

Over de maker

  • Yorgos Lanthimos is een Griekse filmmaker en brak in 2009 door met het absurdistische Dogtooth waarvoor hij werd genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. The Lobster is zijn eerste Engelstalige film waar hij meteen een internationale sterrencast voor wist te strikken.

  • Lanthimos staat bekend om zijn grote gevoel voor fantasie. En dat blijkt: zelfs de karakters krijgen bizarre namen toegewijd, zo speelt Rachel Weisz de Short Sighted Woman, gaat Léa Seydoux door het leven als de Loner Leader, John C. Reilly als de Lisping Man en wordt Ashley Jensen de Biscuit Woman genoemd.

  • Voor het script van The Lobster liet Lanthimos zich inspireren door zijn werkrelatie met Efthimis Filipou, zijn coscenariste met wie hij eerder de scenario’s schreef voor Dogtooth en het minstens zo geslaagde Alps.

“I don’t know if what is happening is fair, but it’s the only thing I can think of that’s close to justice.”

Martin (The Killing of a Sacred Deer)

Deze films werden ook geselecteerd door Sam de Jong

The Other Side of Hope

Lucky

Queen of Hearts

Le conseguenze dell'amore

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.