The Other Side of Hope

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In Europa prijzen we onszelf vaak om de manier waarop we vluchtelingen verwelkomen, maar is dat terecht? Aki Kaurismäki’s The Other Side of Hope is een eigenaardige maar steengoede tragikomedie over de werkelijke situatie van vluchtelingen in Europa. Eigenaardig, want Kaurismäki’s filmstijl is verre van gebruikelijk – maar juist de combinatie van bijzondere cinematografie, verschillende genres en een belangrijk verhaal, maken The Other Side of Hope een film die je gezien moet hebben.

Regisseur Sam de Jong over 'The Other Side of Hope'

De Europese droom

Door Nikki Nilwik

Tijdens de corona pandemie creëerde Cate Blanchett samen met het platform IMDB een must-see film lijst met films over vluchtelingen, veerkracht en hoop. Een van de films uit dat lijstje is het bijzondere The Other Side of Hope, waarin al deze drie thema’s met elkaar worden verbonden. De film werd gemaakt door Aki Kaurismäki: een Finse regisseur die al sinds de jaren ‘80 de Finse filmwereld domineert – letterlijk, samen met zijn broer maakte Aki namelijk zo’n 20% van alle Finse films sindsdien. Kaurismäki’s stijl is eigenaardig en met weinig andere films te vergelijken. Volgens IMDB kunnen zijn films worden omschreven als ‘excentrieke parodieën van verschillende genres’ met veel dronken Finnen, uitbundige muziek en vaak gesitueerd in de jaren ‘50. Zijn laatste film The Other Side of Hope past precies in dit plaatje.

In essentie drijft The Other Side of Hope de spot met de manier waarop Europa (in dit geval Finland) omgaat met vluchtelingen. Khaled (Sherwan Haji) vluchtte uit Syrië omdat hij zijn familie en thuis kwijtraakte tijdens de oorlog. Samen met zijn zusje vluchtte hij daarom naar Europa – een plek van hoop. Helaas gaan er tijdens de vlucht zelf heel wat dingen mis en raken Khaled en zus Miriam (Niroz Haji) elkaar kwijt. In zijn tocht om Miriam terug te vinden, reist Khaled door heel Europa en eindigt hij uiteindelijk in Finland. Daar besluit hij asiel aan te vragen, maar wanneer dit wordt geweigerd “omdat de situatie in Aleppo niet gevaarlijk genoeg is om te vluchten” wordt Khaled gedwongen zonder papieren in Finland te blijven. Gelukkig leert hij Wikström kennen; een zakenman die hem onder zijn vleugels neemt, waardoor Khaled weer hoop krijgt in zijn toekomst.

Zoals gezegd is The Other Side of Hope een typische Aki Kaurismäki en dat houdt in dat hoewel het verhaal van de film misschien niet eigenaardig klinkt, de films zelf allesbehalve alledaags is. The Other Side of Hope is een mix tussen een western, roadmovie, maar ook een drama en subtiele komedie, met moderne elementen en elementen uit de jaren ’50. De scènes en dialogen zijn statisch en observerend, maar op de een of andere manier weet Kaurismäki er toch voor te zorgen dat The Other Side of Hope je raakt. Alles lijkt willekeurig, zelfs de muziek, maar uiteindelijk vloeit alles in één geheel - dat niet alleen cinematografisch maar ook gevoelsmatig ijzersterk is.

Must-see, omdat:

  • 1. Aki Kaurismäki’s filmstijl een genot is om naar te kijken. Mensen zeggen wel eens dat nieuw niet altijd beter is, maar in de (vaak herhalende) filmwereld is het toch heerlijk verfrissend om een film te zien die zich van geen enkele grens iets aantrekt.

  • 2. The Other Side of Hope genomineerd werd voor de Gouden Beer op de prestigieuze Berlinale en naar huis ging met de Zilveren Beer.

  • 3. Deze eigenaardige film een geweldige mix is tussen zware thematiek en luchtige filmtechnieken en komedie. De perfecte balans dus!

“Dying is easy, but I would like to live.”

Khaled (The Other Side of Hope)

Deze films werden ook geselecteerd door Sam de Jong

Lucky

Queen of Hearts

Le conseguenze dell'amore

The Killing of a Sacred Deer

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.