The Handmaiden

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Een jonge vrouw wordt ingehuurd als dienstmeisje voor een Japanse erfgename. Terwijl er plannen voor een grootste zwendel in werking worden gezet, woeden er hevige gevoelens op. En al snel… is niets meer wat het lijkt.

Minne Koole en Rick Paul van Mulligen over 'The Handmaiden'
Vurig verraad, verontrusting en verleiding

In deze bizarre, erotische film van Chan-wook Park worden we meegenomen naar het Korea van de jaren dertig, waar de jonge Sook-hee haar intrek neemt in het landhuis van een schatrijke boekenverzamelaar. In dit gigantische kasteel zal zij als dienstmeisje aan de slag gaan om het - met name - Lady Hideko zo aangenaam mogelijk te maken. Mevrouw Hideko leeft namelijk al jarenlang alleen in haar gefortuneerde, luxe bubbel; als een gevangene van haar eigen geld. Een beetje reuring en gezelschap kan dus absoluut geen kwaad.

Wat Hideko echter niet weet, is dat Sook-hee eigenlijk een ‘dubbele agenda’ heeft. In werkelijkheid komt zij namelijk niet om de vrouw des huizes te dienen, maar om haar volledig om de tuin te leiden. In dienst van ene Graaf Fujiwara - die uit is op het fortuin van Lady Hideko - moet Sook-hee het vertrouwen van de Japanse erfgename zien te winnen. Alleen dan zal het de arglistige graaf lukken om haar volledige kapitaal te verduisteren. Simpel en duidelijk plan: dat moet vast lukken, zou je denken. Maar dan heb je The Handmaiden nog niet gezien!

Tegen ieders verwachting in ontvouwt zich namelijk een intense, erotische verhouding tussen deze twee delicate vrouwen. En vanaf dan… is niets meer wat het lijkt. The Handmaiden is een stomende, sensuele en vooral sensationele thriller waarin met name de vrouwen (letterlijk) de dienst uitmaken.

Must-see, omdat:

  • 1. Chan-wook Park de meester van sfeer is. Met name het gigantische kasteel waarin The Handmaiden zich afspeelt, is een lust voor het oog. Zelden zagen we zoveel Japans-victoriaanse schoonheid.

  • 2. Deze film gebaseerd is op het gelauwerde boek ‘Fingersmith’ van Sarah Waters. Anders dan in Fingersmith (dat zich in Engeland afspeelt) besloot regisseur Chan-wook Park de Victoriaanse setting naar Korea te verplaatsen. Een dappere, maar zéér verdienstelijke keuze!

  • 3. The Handmaiden een combinatie is van prachtige cinema, intrige, erotiek én een intrigerend tijdsbeeld. En dat alles in één film.

Film in feiten

  • 1. De roman ‘Fingersmith’ van Sarah Waters werd ook al vermaakt tot miniserie voor de BBC. Chan-Wook Park verplaatste het verhaal van 19e eeuws Londen naar het Korea van de jaren ’30, toen het onder Japanse koloniaal bewind stond.

  • 2. Tae-ri Kim (Sook-Hee) was erg fan van Min-hee Kim (Lady Hideki) en wist niet wie er verder in de film zouden spelen toen ze auditie deed. Toen ze de Best New Actress award op het Buil Film Festival 2016 in ontvangst nam droeg ze deze ook op aan Min-Hee.

  • 3. Het erotische schilderij met de octopus is “The Dream of the Fisherman’s Wife” van Katsushika Hokusai (1760–1849). Het erotische verhaal dat door Hideko’s tante wordt voorgelezen is een uittreksel van Jin Ping Mei, “The Plum in the Golden Vase”, een Chinese klassieker.

“Where I come from, it's illegal to be naive.”

Sook-Hee (The Handmaiden)

Deze films werden ook geselecteerd door Minne Koole

Julieta

Paterson

Shame

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.