The Neon Demon

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Jesse (gespeeld door de betoverende Elle Fanning) stelt zelf dat ze geen echt talent heeft, behalve haar schoonheid. Daarom besluit zij naar de grote stad te verhuizen om model te worden. Al snel komt ze erachter dat haar adembenemende schoonheid hier niet alleen voor geld, maar ook voor jaloezie, egocentrisme en gevaarlijke situaties zorgt. Een dodelijke combinatie, die weinig goeds belooft in deze artistieke horror/thriller van Nicolas Winding Refn (Drive).

Cesar Majorana deelt 'The Neon Demon'

Must-see, omdat:

  • 1. The Neon Demon door Keanu Reeves in drie woorden werd omschreven als ‘macht, verleiding en horror’ - een combinatie die iedereen benieuwd maakt toch?

  • 2. De thriller genomineerd werd voor 41 prijzen en er 19 won, waarvan een op Cannes.

  • 3. De film op een unieke manier de huidige schoonheidsidealen aan de kaak stelt.

Moordende concurrentie

De modellenwereld is van horen zeggen een zware wereld, waarin de eisen hoog zijn en de concurrentie moordend. Het unieke The Neon Demon van regisseur Nicolas Winding Refn kun je zien als een soort karikatuur van deze omschrijving. Het neemt de kern van de modellenwereld - onrealistische standaarden, zware concurrentie en absurde vereisten - en vergroot deze op bijna komische wijze. Juist door deze (soms ietwat overdreven) vergroting, creëert Nicolas Winding Refn een film die een kritische blik werpt op onze schoonheidsidealen en weet hij deze tegelijkertijd vorm te geven in een Cannes-waardige thriller met geweldige acteurs, waaronder Elle Fanning en Keanu Reeves.

The Neon Demon draait om Jesse (gespeeld door de altijd sterke Elle Fanning), een jong meisje dat naar de grote stad verhuist om model te worden. Nu hoor ik je denken: ‘is dit verhaal niet al honderd keer verteld?’. In principe is het antwoord hierop ja. De kern van het verhaal van The Neon Demon is namelijk precies het verhaal dat we al honderd keer hebben gehoord; een jong prachtig meisje verhuist naar de grote stad, wordt herkend en beroemd, krijgt teveel roem en gaat eraan onderdoor. Toch is, ondanks dat dit de kern vormt van deze film, The Neon Demon compleet anders en vernieuwend. Niet omdat we niet aanvoelen dat het verhaal slecht zal aflopen, maar juist omdat we aan het begin nooit zullen anticiperen op welke manier. In dat opzicht is deze film van Nicolas Winding Refn, die je trouwens kunt kennen als regisseur van o.a. Drive en Only God Forgives, dus een echte absurdistische thriller waarin je vaker dan een keer verrast zal worden door de volgende scène.

Zoals gezegd is The Neon Demon soms een beetje over de top. Je kunt ervoor kiezen hier op te letten en je er zodoende aan te storen, maar dat zou enorm zonde zijn. Eigenlijk zul je de waarde van deze film pas inzien als je je er volledig aan overgeeft. Pas wanneer je meegaat in de film’s waanzinnigheid op alle vlakken (ook de ondenkbare en surrealistische), zul je kunnen zien hoe krachtig zij is en kunnen begrijpen waarom ze 19 internationale prijzen won en voor 41 prijzen, waaronder de prestigieuze Gouden Palm, genomineerd werd.

Geschreven door Nikki Nilwik

“Beauty isn't everything. It's the only thing.”

Roberto (The Neon Demon)

Deze film werd ook geselecteerd door Cesar Majorana

Coureur

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.