Trumbo

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In deze historische biopic zien we hoe succesvol scenarist Dalton Trumbo weigerde mee te werken aan de communistenjacht in Hollywood in de jaren veertig. Op het moment dat hij zelf verdacht raakte van communistische sympathieën, bleken de gevolgen voor zijn carrière, gezin en vriendenkring groot.

Acteur en cabaretier Thomas Acda over 'Trumbo'

(Niet zoveel) glitter en glamour in Hollywood

Door Laura Messina

Hollywood: een zonnige, Zuid-Californische droom waar schoonheid, jeugd en rijkdom oneindig zijn. Begin 1900 trekken filmmakers massaal naar Hollywood en al snel wordt duidelijk: om een ster te worden, moet je in Hollywood zijn. ‘Hollywood’ is niet zozeer de bedenker van the American Dream, maar weet die droom wel precíes over te brengen.

Toch blijkt de geschiedenis van Hollywood niet altijd even glamoureus: op cruciale momenten schoot de filmgemeenschap tekort, en bleek men best bereid elkaar te verlinken om het eigen hachje te redden. Dat blijkt uit het verhaal van één van Hollywood’s slachtoffers: scenarist Dalton Trumbo.

In het waargebeurde Trumbo zien we hoe Dalton Trumbo eind jaren veertig op de zwarte lijst van Hollywood komt te staan vanwege zijn lidmaatschap van de communistische partij. Tot dat moment was hij een van de meest succesvolle scenaristen van Hollywood; na zijn veroordeling mocht hij niet langer meewerken aan Hollywood-producties. Zijn carrière voortzetten onder zijn eigen naam kon Trumbo dus wel vergeten, de enige optie die hem restte was om verder te gaan onder een pseudoniem. Zijn scenario’s verkoopt hij via andere scenaristen aan Hollywood en uiteindelijk worden twee van zijn films zelfs bekroond met een Oscar, zonder dat het publiek wist dat het zijn scenario’s waren. De Oscars bewijzen dat hij nog altijd succesvol in zijn vak is, maar de erkenning heeft hij moeten opgeven voor zijn politieke voorkeur en principes.

Trumbo is een bijzondere film over een bijzondere man. Dalton Trumbo schreef zijn scenario’s graag in bad, onder het genot van een sigaret en een glas whiskey. Klinkt als een perfect uitgedacht personage, maar het is daadwerkelijk hoe hij te werk ging. Deze details en de humor maken Trumbo dan ook zo prettig om naar te kijken. Zoals curator Thomas Acda zei: “je wordt vermaakt, maar je leert ook nog eens iets”. Twee goede redenen om deze biopic eens te bekijken!

Must-see, omdat:

  • 1. Trumbo de perfecte mix tussen politiek drama en komedie is.

  • 2. Bryan Cranston voor zijn rol als Dalton Trumbo een Oscarnominatie ontving.

  • 3. Het belangrijk is dat deze donkere periode uit Hollywood ook eens wordt belicht.

“Friends? What friends? Who the hell has the luxury of friends? I've got allies and enemies. There's no room for anything else.”

Dalton Trumbo (Trumbo)

Deze films werden ook geselecteerd door Thomas Acda

Finding Neverland

Midnight in Paris

Philomena

Adam's Apples

Kollektivet

Een Man die Ove Heet

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.