5 klassiekers die je gezien móét hebben

Door Amal • 15 okt 2020

Op Cinetree vind je de allermooiste films waar je nog jaren over kan napraten. Bij ons kijk je die film die keer op keer indrukwekkend is. Of misschien is het die ene film die je altijd al wilde zien, maar nergens kon vinden. Bijzondere verhalen die je niet snel meer vergeet en het liefst wilt delen met iedereen.

Wij kiezen ze voor je uit. Dit zijn 5 klassiekers die je gezien móét hebben!

We dromen er allemaal van: ooit alles achterlaten en op avontuur naar een plek hier ver vandaan. Zo ook Chris McCandless, die deze droom waarmaakt. Na zijn eindexamen besluit hij om al het contact met zijn familie te verbreken, zijn spaargeld te doneren en de materiële wereld achter zich te laten. Hij vertrekt naar de wildernis van Alaska, helemaal alleen, into the wild. Daar komt Chris erachter dat overleven in de natuur niet zo romantisch is als hij had bedacht. De levenslessen, prachtige muziek en adembenemende beelden zorgen ervoor dat je dit verhaal meeneemt in je leven.

Viggo Mortensen (Captain Fantastic) en Mahershala Ali (Moonlight) spelen de sterren van de hemel in dit bijzondere verhaal over de vriendschap tussen pianist Don Shirley en zijn chauffeur en lijfwacht Tony Lip. De mannen reizen in de jaren ’60 door het zuiden van de Verenigde Staten, waar ze geconfronteerd worden met onrecht, racisme en botsing van hun karakters en idealen. Met maar liefst 3 Oscars op zijn naam is dit een van de meest besproken en bekroonde films van 2019, die hoe dan ook als klassieker de geschiedenis in zal gaan!

Jep Gambardella, 65, is een schrijver die na zijn eerste succesvolle roman geen woord meer op papier heeft gezet. Hij is rijk - in bezit dan. Aan luxe en weelde niets tekort, maar in dit veelbekroonde meesterwerk van Sorrentino - de film won maar liefst 58 prijzen - zie je hoe Jep worstelt met de leegte en doelloosheid van zijn leven. Een film van ongekend niveau; een ontmaskering van de zelfingenomen beau monde van Rome, maar vooral ook een eerbetoon aan de eeuwige schoonheid van de stad.

In Les Petits Mouchoirs ga je mee op de jaarlijkse zomervakantie van een Franse vriendengroep. Dit ritueel wordt pijnlijk doorbroken wanneer één van hen een heftig ongeluk meemaakt. De vrienden besluiten toch op vakantie te gaan, wat zorgt voor oplopende onderlinge spanningen. Les Petits Mouchoirs laat zien dat je misschien wel niet zoveel weet over je vrienden als je denkt en misschien niet eens over jezelf. Een grote favoriet op Cinetree!

Een schitterende film vol indringende blikken, imposante landhuizen en pijnlijke momenten: dat is Maurice. Je volgt Clive (Jonge Hugh Grant!) en Maurice (James Wilby), twee Cambridge studenten die verwikkeld raken in een hopeloze verboden romance. Vanaf hun eerste blik gunnen we het stel een lang en gelukkig leven samen, maar de illegaliteit van hun relatie brengt te veel moeilijkheden en verdriet teweeg. Een hartverscheurende ode aan de liefde, waarin regisseur James Ivory laat zien hoe ver we bereid zijn om te gaan voor vrijheid.

“After nourishment, shelter and companionship, stories are the thing we need most in the world.”

Philip Pullman