Maurice

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

De klassieker Maurice neemt ons mee naar edwardiaans Engeland, waar prachtige kledij en imposante landhuizen een mooi omhulsel blijken voor discriminatie en hypocrisie. De liefde tussen de knappe en intelligente mannen Maurice (James Wilby) en Clive (Hugh Grant) is in deze tijd namelijk verboden. Een broeierig liefdesdrama van James Ivory, die twee jaar terug nog een Oscar won voor het scenario van Call Me By Your Name. Geen wonder dat Maurice ons hieraan doet denken.

Actrice Olivia Lonsdale over 'Maurice'

Must-see, omdat:

  • 1. Klassieker Maurice een ode aan de liefde en een aanrader is. Een aanrader voor iedereen die zich een avond volledig wil laten meeslepen door romantische blikken, indringende complicaties en hartstochtelijke dialogen.

  • 2. Het prijzen regende voor Maurice én terecht! Zowel Hugh Grant als James Wilby wonnen de prijs van Best Actor tijdens het Venice Film Festival.

  • 3. Dit de eerste grote rol was van Hugh Grant, die later de bioscopen (en menig harten) veroverde met romantische komedies als Notting Hill & Bridget Jones.

Ode aan de liefde, ode aan Maurice

Nikki Nilwik

In onze tijd en samenleving, met films als Call Me By Your Name en krachtige Canal Prides, mogen we niet vergeten dat de LGTBQI+ gemeenschap enorm veel oneerlijkheid te verduren had en nog steeds heeft. Waar de LGTBQI+ beweging nu op verschillende vlakken moet strijden voor gelijke rechten en/of respect, mochten zij wettelijk gezien in Engeland tot 1967 nog niet eens openlijk met elkaar zijn. Dat is minder dan 60 jaar geleden! Toen pas werd homoseksualiteit legaal in Engeland en konden homoseksuelen eindelijk op dezelfde manier met hun partners zijn als heterokoppels altijd al mochten.

De schitterende film Maurice, een verfilming van het in 1914 geschreven autobiografische boek van E.M. Forster, verscheen slechts 20 jaar na deze legalisering en laat op sublieme wijze de worstelingen van homoseksuelen in Engeland vóór de legalisering zien. Het verhaal draait om Maurice Hall, een Cambridge student uit een welvarende familie. Zijn diepe stem, indringende blik en intelligente – soms pretentieuze – woorden, zorgen ervoor dat je als kijker meteen geïntrigeerd bent door zijn persoonlijkheid. Al vanaf het begin voel je zijn ongemakkelijkheid en terughoudendheid bij medestudenten, maar waardoor dit komt is nog niet duidelijk. Pas wanneer hij de knappe Clive Durham (Hugh Grant) ontmoet, is het glashelder waarom Maurice nooit helemaal zijn draai vond binnen de elitaire klassenmaatschappij waarin beide mannen zich bevinden. De spannende, opbloeiende relatie tussen Maurice en Clive is zo liefdevol en met zoveel precisie in beeld gebracht dat je als kijker niet anders kan dan er volledig in mee gaan. Vanaf hun eerste blik gunnen we het stel een lang en gelukkig leven samen, maar de illegaliteit van hun relatie brengt zoveel moeilijkheden en verdriet teweeg in de twee mannen dit eigenlijk vanaf het begin al gedoemd is te falen.

Regisseur James Ivory heeft er op knappe manier voor gezorgd dat Maurice hartbrekend, prachtig, choquerend, hoopvol en ontstemmend tegelijkertijd is. De film is een ode aan de liefde en brengt mooi in beeld hoe ver een mens bereid is te gaan voor een leven in vrijheid. Zij het zijn eigen perceptie van vrijheid of die van de beklemmende samenleving...

“Do you realize, I would have gone through life half awake, if you’d had the decency to leave me alone?”

Clive Durham (Maurice)

Deze films werden ook geselecteerd door Olivia Lonsdale

Almost Grown

Minoes

Abeltje

A little note to love

Karakters: Olivia Lonsdale

And Then We Danced

Babyteeth

Varda par Agnès

Good Time

Tomboy

Short Term 12

Prins

La Isla Mínima

Down to Earth

Un Amour de Jeunesse

The Fury of a Patient Man

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.