Green Book

Viggo Mortensen (Captain Fantastic) en Mahershala Ali (Moonlight) spelen de sterren van de hemel in een bijzonder verhaal over de vriendschap tussen pianist Don Shirley en zijn chauffeur en lijfwacht Tony Lip. Samen reizen zij in de jaren ’60 door het zuiden van de Verenigde Staten, waar ze geconfronteerd worden met racisme en de enorme verschillen in hun karakters. Een van de meest besproken en bekroonde films van 2019.

Cinetree-founder Hanna Verboom over 'Green Book'

Bijzonder trots zijn wij dat we een van de mooiste films van dit jaar mogen vertonen op Cinetree: Green Book! Een film waarin op mooie, soms zelfs luchtige wijze één van de heftigste maatschappelijke kwesties uit onze geschiedenis wordt behandeld. Want hoewel de film zich afspeelt in de jaren ‘60, een tijd waarin racisme in het zuiden van de Verenigde Staten misschien wel z’n dieptepunt had bereikt, is de problematiek nog altijd actueel. Want ook in 2019, in Nederland, is het goed om te beseffen dat we uiteindelijk niet zoveel van elkaar verschillen: mensen hebben meer met elkaar gemeen dan je zou denken. Iedereen verdient de kans om zichzelf te laten zien, en het belang daarvan besef je dankzij Green Book nog eens extra goed.

Wij van Cinetree mochten zelf, samen met een groep filmliefhebbers, in februari Green Book al zien tijdens een exclusieve première in Pathé Tuschinski. Cinetree-founder Hanna Verboom noemt de film haar lievelingsfilm van dit jaar en misschien wel één van haar lievelingsfilms aller tijden. Voor het geval het jullie nog niet duidelijk is: wij zijn groot fan van Green Book! Een film die je móét zien.

Must-see, omdat:

  • 1. De film overladen werd met prijzen - waaronder maar liefst drie Oscars.

  • 2. Een groot deel van de film gebaseerd is op waargebeurde gebeurtenissen; des te meer reden dat dit verhaal verspreid moet worden.

  • 3. We vaak meer gemeen met elkaar hebben dan we denken, en Green Book dat op bijzondere wijze laat zien.

Film in feiten

  • 1. De naam ‘Green Book’ is afgeleid van boeken zoals ‘The Negro Motorist Green-Book’: handleidingen voor Afro-Amerikanen die in de jaren ‘30 door het zuiden van de Verenigde Staten wilden reizen. Donkere families moesten hun reizen namelijk op een andere manier plannen dan blanke families, zodat ze alleen op vriendschappelijk grondgebied hoefden te stoppen. Het zogenoemde groene boekje hielp hen achterhalen welke hotels, restaurants en benzinestations ongevaarlijk waren voor donkere reizigers. Bizar maar waar.

  • 2. Om zich te kunnen inleven in Tony Lip at Viggo Mortensen maandenlang alleen Italiaans eten - en dan vooral pizza’s en pasta’s. Al met al kwam hij voor Green Book zo’n twintig kilo aan: als dat geen toewijding is!

  • 3. Het idee voor Green Book kwam van Tony Lip’s zoon, Nick Vallelonga. Hij groeide op met de wetenschap dat zijn vader bevriend was met een wereldbekende pianist, en vertelde eind jaren ‘80 al aan zijn vader en Don Shirley dat hij hun verhaal wilde verfilmen. In 2017 gingen de opnames uiteindelijk van start.

“The world's full of lonely people afraid to make the first move.”

Tony Lip (Green Book)

Deze films werden ook geselecteerd door Hanna Verboom

The Red Turtle

5 Broken Cameras

170 Hz

The Idiots

Still Alice

A Late Quartet

Pride

Virgin Mountain