Les Petits Mouchoirs

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

In Les Petits Mouchoirs gaan we mee op de jaarlijkse vakantie van een Franse vriendengroep. Mooie, intrigerende mensen, die elkaar door en door kennen. Maar daar schuilt meer achter… Wanneer één van hen een heftig ongeluk meemaakt, besluit de rest tóch op vakantie te gaan – dit maakt meer los dan gedacht. Les Petits Mouchoirs zet je aan het denken over het leven en je eigen vriendschappen.

Cinetree filmclubfavorieten: jullie top 5 aller tijden

Ingrediënten voor succes

Een openingsshot als dat van Les Petits Mouchoirs heeft niet elke film. Schrijver en regisseur Guillame Canet laat zien dat hij flink wat in zijn mars heeft, maar ook weet hoe hij dit moet doseren. Het resultaat is een film waarbij de diverse ingrediënten op slinkse wijze in elkaar grijpen. Een film die met spaarzame middelen boekdelen spreekt en daarmee trefzeker ontroert.

Canet houdt kundig de levens van acht jonge Parijsenaren in het vizier en verweeft hun levens soepel. Elk jaar gaat deze vriendenclub gezamenlijk op vakantie – een ritueel dat niet wordt onderbroken wanneer één van hen in het ziekenhuis terecht komt. Een steen wordt in een ogenschijnlijk stille vijver geworpen, het wateroppervlak breekt en de bodem blijkt dieper dan gedacht.

Heb jij een hechte groep vrienden, en denk je te weten hoe trouw jullie elkaar zijn? Les Petits Mouchoirs laat zien dat je misschien wel niet zoveel weet over je naasten als je denkt. Misschien niet eens over jezelf. Want eerlijk is eerlijk, kleine leugentjes om bestwil bestaan eigenlijk niet..

Ernst-Jan Pfauth koos de film omdat deze hem liet inzien dat hij meer tijd met zijn ware vrienden wilde doorbrengen. Niet teveel tijd verkwisten aan ‘loose ends’, maar investeren in de mensen waar het om gaat. Let wel, Les Petits Mouchoirs laat eveneens menselijke relaties zien als een hoge drukpan: langzaam maar zeker worden de verschillende ingrediënten aan de kook gebracht, en stevig pruttelen doen de personages dan ook zeker.

“De uitvergrote personages en emoties nemen je als kijker mee in een emotionele rollercoaster.”

Cinetree-lid Marijn

Film in feiten

  • 1. De film die in de film wordt bekeken is “Scarecrow” (1973) met Al Pacino en Gene Hackman.

  • 2. De film was een grote hit in Frankrijk in 2010 en verkocht meer dan 5 miljoen kaartjes.

  • 3. De titel ‘Les Petits Mouchoirs’ verwijst naar een gezegde die vergelijkbaar is met ‘iets in de doofpot stoppen’. Je bedekt iets met een zakdoek en doet alsof het niet meer bestaat terwijl iedereen het tegenovergestelde weet.

“You don’t fool me”

Marie (Les Petits Mouchoirs)

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.