Les Petits Mouchoirs

Een vriendengroep gaat ieder jaar gezamenlijk op vakantie. Wanneer één van hen in het ziekenhuis geraakt, zet de rest de vakantie toch voort – maar het wordt niet zo gezellig als anders.

De Correspondent-founder Ernst-Jan Pfauth deelt 'Les Petits Mouchoirs'

Koken

Een openingsshot als dat van Les Petits Mouchoirs heeft niet elke film. Schrijver en regisseur Guillame Canet laat zien dat hij flink wat in zijn mars heeft, maar ook weet hoe hij dit moet doseren. Het resultaat is een film waarbij de diverse ingrediënten op slinkse wijze in elkaar grijpen. Een film die met spaarzame middelen boekdelen spreekt en daarmee trefzeker ontroert.

Canet houdt kundig de levens van acht jonge Parijsenaren in het vizier en verweeft hun levens soepel. Elk jaar gaat deze vriendenclub gezamenlijk op vakantie – een ritueel dat niet wordt onderbroken wanneer één van hen in het ziekenhuis terecht komt. Een steen wordt in een ogenschijnlijk stille vijver geworpen, het wateroppervlak breekt en de bodem blijkt dieper dan gedacht.

Heb jij een hechte groep vrienden, en denk je te weten hoe trouw jullie elkaar zijn? Les Petits Mouchoirs laat zien dat je misschien wel niet zoveel weet over je naasten als je denkt. Misschien niet eens over jezelf. Want eerlijk is eerlijk, kleine leugentjes om bestwil bestaan eigenlijk niet..

Ernst-Jan Pfauth koos de film omdat deze hem liet inzien dat hij meer tijd met zijn ware vrienden wilde doorbrengen. Niet teveel tijd verkwisten aan ‘loose ends’, maar investeren in de mensen waar het om gaat. Let wel, Les Petits Mouchoirs laat eveneens menselijke relaties zien als een hoge drukpan: langzaam maar zeker worden de verschillende ingrediënten aan de kook gebracht, en stevig pruttelen doen de personages dan ook zeker.

Film in feiten

  • De film die in de film wordt bekeken is “Scarecrow” (1973) met Al Pacino en Gene Hackman.

  • De film was een grote hit in Frankrijk in 2010 en verkocht meer dan 5 miljoen kaartjes.

  • De titel ‘Les Petits Mouchoirs’ verwijst naar een gezegde die vergelijkbaar is met ‘iets in de doofpot stoppen’. Je bedekt iets met een zakdoek en doet alsof het niet meer bestaat terwijl iedereen het tegenovergestelde weet.

“You don’t fool me”

Marie (Les Petits Mouchoirs)

Deze film werd ook geselecteerd door Ernst-Jan Pfauth

Control