And the nominees are… Cinetree’s verwachtingen voor de Oscars!

Door Laura Messina • 22 jan 2019

Vanmiddag is het zover en worden de oh zo belangrijke Oscarnominaties bekend gemaakt. Wij van team Cinetree hebben alvast wat zitten speculeren en verwachten dat de volgende vijf titels gegarandeerd met nominaties bedolven zullen worden...

**1. If Beale Street Could Talk
**Dit romantische drama van onze favoriete regisseur Barry Jenkins speelt zich af in het begin van de jaren ’70 in Harlem, New York. If Beale Street Could Talk vertelt het verhaal van Tish en Fonny: na jarenlange vriendschap durven zij eindelijk toe te geven aan hun liefde voor elkaar. Hun kersverse relatie wordt echter abrupt onderbroken wanneer Fonny beschuldigd wordt van verkrachting, en Tish ook nog eens ontdekt dat ze zwanger is. Tish maakt het haar missie om de onschuld van haar grote liefde te bewijzen, en hem daarmee uit de gevangenis te krijgen. Begin deze maand won If Beale Street Could Talk al een Golden Globe voor beste vrouwelijke bijrol, maar ook de Oscars zijn voor Barry Jenkins bekend terrein - met het prachtige Moonlight won hij een paar jaar geleden meerdere Oscars (o.a. voor beste film). We zijn dus heel benieuwd hoe deze film het vanmiddag bij de nominaties zal doen!

P.S. aanstaande zondag kun je deze film zien tijdens onze voorpremière in de Filmhallen! Kom je ook? Meer info vind je hier!

**2. Green Book

**Vorige maand mochten wij Green Book als een van de allereerste aanschouwen; wát een film! Viggo Mortensen (Captain Fantastic) en Mahershala Ali spelen de sterren van de hemel in een bijzonder verhaal over de vriendschap tussen pianist Don Shirley en zijn chauffeur/lijfwacht Tony Lip. Samen reizen zij in de jaren ’60 door het zuiden van de Verenigde Staten, waar ze geconfronteerd worden met racisme en de enorme verschillen in hun karakters. Ook Green Book sleepte al meerdere nominaties en prijzen in de wacht (o.a. een NBR Award voor beste film), wat ons betreft is dit dus zeker een grote kanshebber. Hoeveel prijzen denk jij dat Green Book in de wacht zal slepen?

3. Cold War
Een van onze andere favorieten is het Poolse liefdesverhaal Cold War. De film schetst een beeld van een onmogelijke liefde in onmogelijke tijden; twee mensen met verschillende achtergronden en verschillende karakters, die totaal niet bij elkaar passen maar toch ook niet zonder elkaar kunnen. Uiteindelijk besluiten de twee geliefden om samen weg te vluchten van alles. Regisseur Pawel Pawlikowski werd voor Cold War op het Filmfestival van Cannes al bekroond tot beste regisseur, dus onze verwachtingen voor de Oscarnominaties zijn hoog!

4. Roma
Een film tippen van een van onze grootste concurrenten doen wij niet gauw, maar als het om Roma gaat zeker wel! Deze geheel in zwartwit geschoten film vertelt het verhaal van huishoudster Cleo. Cleo woont en werkt bij een middenklasse gezin in Mexico-Stad in de jaren ’70, en als kijker volg je een jaar lang de hoogte- en dieptepunten die de familie meemaakt. Roma ging in première op het Filmfestival van Venetië en werd daar meteen vol lof ontvangen. Ook Roma won eerder deze maand al Golden Globes voor beste regie en beste niet-Engelse film, dus we zijn heel benieuwd of Roma ook vandaag voor de Oscars genomineerd zal worden.

5. Bohemian Rhapsody
Last but certainly not least: Bohemian Rhapsody! Al in 2010 bracht Queen-gitarist Brian May naar buiten dat er plannen waren voor een film over de geschiedenis van de band, en na een lang productieproces kwam de film vorig jaar dan eindelijk uit. Deze biopic volgt rockband Queen en leadzanger Freddie Mercury (Rami Malek) tijdens hun beginjaren en vervolgens in de aanloop naar hun wereldberoemd optreden tijdens Live Aid (1985). Malek speelt letterlijk de sterren van de hemel in zijn rol als Freddie Mercury, en kreeg zowel doorgewinterde Queen-fans als de nieuwere generaties enthousiast. Als dat geen Oscars oplevert weten wij het ook niet meer…