Het beste van de Oscars

Door Michelle Broer & Sterre van Woudenberg • 1 mrt 2023

Om het filmfestivalseizoen te vieren hebben wij het Cinetree-archief nog eens doorgespit voor de grootste prijswinnaars. Op zoek naar de beste, mooiste en ontroerendste Oscar-titels die je echt gezien moet hebben! In je feestpak, met popcorn (of oesters) en natuurlijk heel veel champagne.

1. Parasite (4 Oscars, o.a. Best Picture)

De Best Picture winnaar van 2020 is een onmiddellijke klassieker. Regisseur Bong Joon-ho vertelt op meesterlijke wijze het verhaal van een arm gezin dat het huis van de rijke familie Park weet te infiltreren. Er volgt een neerwaartse spiraal van ongunstige gebeurtenissen, waardoor deze thriller je constant op het puntje van je stoel doet zitten. Aan de hand van treffende metaforen weet Parasite kritiek te leveren op de onderdrukkende aard van kapitalisme, zonder ook maar een moment de aandacht van het publiek te verliezen. Dat dit de grote Oscarwinnaar van 2020 was, begrijpen wij dus wel!

2. The Imitation Game (Best Adapted Screenplay)

In deze prachtige hertelling van een historisch verhaal schittert Benedict Cumberbatch als analist Alan Turing. Samen met een team wiskundigen werkte Turing tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het kraken van de Enigma-code. Hun werk was baanbrekend en essentieel voor het succes van de geallieerden. Toch vertelt The Imitation Game niet een simpel succesverhaal: Turing werd door zijn autisme regelmatig onderschat en moest constant zijn genialiteit bewijzen. Dit zorgt voor een frustrerende samenwerking met zijn mede-wiskundigen, waardoor de spanningen regelmatig oplopen tot emotionele hoogtes. De film werd in 2015 bekroond met een Oscar voor Best Adapted Screenplay, waarmee het zeker een plek in deze lijst verdient!

3. Carol (6 nominaties o.a. Best Actress)

Het is kerstmis 1952. De welvarende Carol Aird (Cate Blanchett) struint met adembenemende elegantie de speelgoedafdeling af. Wanneer haar blik die van de beeldschone Therese Belivet (Rooney Mara) ontmoet, verandert alles. Het is liefde op het eerste gezicht, al zal de introverte Therese dat waarschijnlijk nooit toegeven. De oudere Carol, duidelijk ervaren op dit gebied, laat middels een list haar handschoenen en telefoonnummer achter zodat zij gelegenheid voor een eerste afspraakje creëert. Tussen de vrouwen ontstaat een intieme, allesoverheersende liefde. Maar het is 1952: homoseksualiteit is nog verboden in Amerika. Een beeldschone film die je achterlaat met pijn in het hart. Alhoewel de film geen Oscars won, vonden wij Carol met 6 nominaties zeker noemenswaardig.

4. Her (Best Original Screenplay)

Misschien wel de meest dromerige en warmhartige science-fictionfilm ooit gemaakt. Her brengt een toekomst in beeld waarin relaties met computers niet meer ondenkbaar zijn. De eenzame Theodore (een waanzinnige Joaquin Phoenix) wordt verliefd op een besturingssysteem genaamd Samantha (met de stem van Scarlett Johansson). Hoewel de twee overduidelijk gelukkig worden van elkaar, gaat de relatie ook ten koste van Theo’s echte leven. Hiermee roept Her belangrijke ethische vragen op over de macht van AI en de aard van liefde – die lang nadat je de film hebt afgekeken nog in je hoofd blijven rondspoken.

5. Pan’s Labyrinth (3 Oscars, o.a. Best Cinematography)

Als we het hebben over de noodzaak een verhaal te vertellen, dan is Pan’s Labyrinth een klinkend voorbeeld. Guillermo Del Toro weigerde de film in het Engels te maken, ondanks dat dit hem dubbel budget had kunnen opleveren. Op de achtergrond van Franco’s fascistische regime trekt Ofelia met haar moeder in bij haar nieuwe sadistische stiefvader op het Spaanse platteland. Als ontsnapping uit haar benarde werkelijkheid, duikt Ofelia een fantasiewereld in die zowel een uitvlucht als confrontatie blijkt te zijn met de naoorlogse gruwelijkheden. Een magisch-realistisch sprookje van Guillermo del Toro (o.a. The Shape of Water).