Het beste van de Oscars

Door Michelle Broer • 22 apr 2021

Om te vieren dat het weekend van de Oscars weer is aangebroken, zetten we een aantal winnaars uit ons archief op een rij!

1. Parasite (4 Oscars, o.a. Best Picture)

De Best Picture winnaar van vorig jaar is een onmiddellijke klassieker. Regisseur Bong Joon-ho vertelt op meesterlijke wijze het verhaal van een arm gezin dat het huis van de rijke familie Park weet te infiltreren. Er volgt een neerwaartse spiraal van ongunstige gebeurtenissen, waardoor deze thriller je constant op het puntje van je stoel doet zitten. Aan de hand van treffende metaforen weet Parasite kritiek te leveren op de onderdrukkende aard van kapitalisme, zonder ook maar een moment de aandacht van het publiek te verliezen. Dat dit de grote Oscarwinnaar van vorig jaar was, begrijpen wij dus wel!

2. The Imitation Game (Best Adapted Screenplay)

In deze prachtige hertelling van een historisch verhaal schittert Benedict Cumberbatch als analist Alan Turing. Samen met een team wiskundigen werkte Turing tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het kraken van de Enigma-code. Hun werk was baanbrekend en essentieel voor het succes van de geallieerden. Toch vertelt The Imitation Game niet een simpel succesverhaal: Turing werd door zijn autisme regelmatig onderschat en moest constant zijn genialiteit bewijzen. Dit zorgt voor een frustrerende samenwerking met zijn mede-wiskundigen, waardoor de spanningen regelmatig oplopen tot emotionele hoogtes. De film werd in 2015 bekroond met een Oscar voor Best Adapted Screenplay, waarmee het zeker een plek in deze lijst verdient!

3. If Beale Street Could Talk (Best Supporting Actress; Regina King)

Een verhaal over liefde, onrecht en onvoorwaardelijk vertrouwen. If Beale Street Could Talk is gebaseerd op de gelijknamige, prachtige roman van James Baldwin en laat in de hertelling geen enkele steek vallen. De film volgt de jeugdvrienden en geliefden Tish en Fonny, wiens relatie op de proef wordt gesteld door Fonny’s onterechte gevangenisstraf. Regina Kings Oscarwinnende acteerwerk als de moeder van Tish is genoeg reden om deze film niet te willen missen; King steelt je aandacht in elke seconde die ze op beeld doorbrengt.

4. Her (Best Original Screenplay)

Misschien wel de meest dromerige en warmhartige science-fictionfilm ooit gemaakt. Her brengt een toekomst in beeld waarin relaties met computers niet meer ondenkbaar zijn. De eenzame Theodore (een waanzinnige Joaquin Phoenix) wordt verliefd op een besturingssysteem genaamd Samantha (met de stem van Scarlett Johansson). Hoewel de twee overduidelijk gelukkig worden van elkaar, gaat de relatie ook ten koste van Theo’s echte leven. Hiermee roept Her belangrijke ethische vragen op over de macht van AI en de aard van liefde – die lang nadat je de film hebt afgekeken nog in je hoofd blijven rondspoken.

5. Green Book (3 Oscars, o.a. Best Picture)

In Green Book volgen we de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de rustige pianist Don Shirley (Mahershala Ali) en zijn chauffeur Tony Lip (Viggo Mortensen). De twee reizen door het zuiden van Amerika in de jaren ‘60 en stuiten hier op een overvloed aan racisme. Gedurende de film krijgen beide mannen steeds meer begrip voor elkaars omstandigheden en stappen ze buiten hun comfort-zone om elkaar te hulp te staan. Uiteindelijk legt Green Book een algemene waarheid bloot: we hebben meer met elkaar gemeen dan we denken. Dé feel-good film van 2019 is er een die je in een Oscar-marathon niet wil missen!