Atlantic

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Atlantic gaat over het gemak waarmee Europeanen naar Marokko reizen. Ze genieten van het Marokkaanse eten, de muziek en het contact met de lokale jeugd. Totdat ze klaar zijn met hun avontuur en uitgerust weer vertrekken. Andersom is het een veel grotere uitdaging. De poort van Europa is voor ‘buitenstaanders’ gesloten en dat wordt er de laatste jaren niet minder op. Toch besluit de Marokkaanse Fettah de gok te wagen.

Scenariste Marnie Blok over 'Atlantic'

Surfend op de vlucht

Door Laura Messina

Al een aantal jaar is vluchtelingenproblematiek aan de orde van de dag. Iedereen heeft er wel een mening over of denkt dé oplossing te hebben. Feit blijft dat er nog altijd dagelijks nieuwe tragedies plaatsvinden. Boten die kapseizen of zinken, families die uit elkaar worden gescheurd... Gebeurtenissen die voor ons zo ver van ons bed lijken dat we het ons niet kunnen voorstellen, terwijl alles zich afspeelt op nog geen 5 uur vliegen vanuit Amsterdam. Je hebt zelf niks te zeggen over waar je geboren wordt: het is in de meeste gevallen puur geluk dat je in een veilig land leeft. En dat laat Atlantic je op een ontluisterende manier beseffen. Waar je ook geboren bent, iedereen heeft het recht om dromen en verlangens na te jagen.

Atlantic speelt zich af in Essaouira, dat bekend staat als de surfhoofdstad van Marokko. Het idee voor de film ontstond doordat Van Ewijk zelf ooit naar Marokko kwam om te surfen. Hij dacht als Europeaan alleen maar goeds te brengen in het dorp. De Europeanen introduceerden het surfen, lieten de lokale jeugd een andere wereld zien en dachten zo een steentje bij te dragen… Achteraf vrij naïef, vindt van Ewijk. Toen hij terugkeerde in de winter, besefte hij pas dat zijn beeld slechts een momentopname was. Buiten de zomermaanden om waren er geen toeristen, had de jeugd niks te doen en ook geen cent te makken. “Door onze aanwezigheid hadden ze wel allerlei dromen en verlangens gekregen waar ze nooit iets mee konden, en ik realiseerde me dat die zegen eigenlijk een vloek was." Hoe zeer de vluchtelingenproblematiek dus een rol speelt in de film, is Atlantic bovenal een verhaal over Van Ewijk’s eigen ervaringen en de problematiek die zich al veel eerder afspeelt.

Must-see, omdat:

  • 1. Atlantic het verhaal van een vluchteling op gedurfde en ongebruikelijke manier vertelt.

  • 2. Dat op poëtische wijze en met prachtige beelden wordt gedaan.

  • 3. “De gevaarlijke wateren tussen Afrika en Europa een spiegel vormen waarin we onszelf terugzien”, zoals Van Ewijk zelf treffend zei.

“Am I seeking something which is long gone?”

Fettah (Atlantic)

Deze films werden ook geselecteerd door Marnie Blok

The Wife

Shadow Game

The Man Who Sold His Skin

Hable con ella

Visages Villages

Reparer Les Vivants

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.