Reparer Les Vivants

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Terwijl het leven van de 17-jarige Simon op dramatische wijze tot een einde komt, kan het leven van de 50-jarige Claire opnieuw beginnen. Maar... daar heeft ze wel een gezond hart voor nodig. Reparer les Vivants is een schitterende, ingetogen film over het belang van orgaandonaties en de grote kracht van toevallige ontmoetingen.

Cinetree deelt 'Réparer les vivants'

Het hart van iemand anders

Het is de grote nachtmerrie van iedere ouder: het overlijden van een kind. Haast onmogelijk is het om daarna het ‘gewone’ leven weer op te pakken en je bezig te houden met simpele, alledaagse beslommeringen. Je bent op zoek naar antwoorden, naar een reden of betekenis voor zo’n extreem verlies, maar die is er - in de meeste gevallen - niet. Genoeg om mee te dealen dus, na zo’n drama, maar voor de ouders van de 17-jarige Simon (Gabin Verdet) komt daar nog een extra (immens) dilemma bij. Redden zij de levenden, óf het lichaam van hun zoon?

Het is een prachtige zomerochtend als Simon met twee vrienden de drukte van de stad ontvlucht om met z’n drieën te gaan surfen. Onbezorgd en onbezonnen door de golven glijden; genieten van het leven en elkaar. Ze hebben weinig geslapen, die nacht, dus de jongens vallen na afloop op elkaar schouders in slaap - behalve Simon, want die rijdt. Het ziet er liefdevol en vredig uit, die jongens in die auto. Maar dat blijft het niet. Eventjes niet opgelet of net niet goed gekeken; wat er precies gebeurt is onduidelijk, maar de afloop is fataal.

Waar het ene leven eindigt, begint het andere. Simon ligt in coma en is hersendood, maar zijn hart klopt als nooit tevoren. En terwijl zijn arme ouders het nieuws nog maar net verwerkt hebben, worden ze direct met het volgende ‘nieuws’ geconfronteerd: Simon mag dan hersendood zijn, zijn organen werken nog uitstekend. En laat er in een ziekenhuis iets verderop nou net een vrouw zijn die dat hart héél goed kan gebruiken.

Reparer les Vivants toont op prachtige, ingetogen wijze de impact van een tragisch ongeluk en het ongelooflijke dilemma én geluk dat een donortransplantatie met zich meebrengt. Regisseur Katell Quillévéré wist voor haar derde speelfilm een fantastische cast bij elkaar te brengen die het verhaal - dat op zichzelf al overtuigend was - extra invoelbaar maakt. Niet alleen zet Quillévéré met Reparer les Vivants een belangrijk thema op de kaart; ze weet er ook nog eens een interessante en informatieve film van te maken. En niet geheel onbelangrijk: de harttransplantatie die je ziet, is honderd procent echt. Heb je dat ook eens van dichtbij meegemaakt.

Waarom is dit een must-see?

  • 1. Door deze film vul je gelijk een donorcodicil in.

  • 2. Franse kwaliteitscinema met liefde gemaakt.

  • 3. Meeslepend, beladen, realistisch, maar nooit sentimenteel: een film over ongeluk én geluk.

Film in feiten

  • Regisseuse Katell Quillévéré schreef zelf een script naar aanleiding van de gelijknamige roman van Maylis De Kerangal.

  • Quillévéré wilde kunnen wisselen tussen gestileerde en realistische stijl. Inspiratie werd geput uit de films van Douglas Sirk en David Cronenberg en schilderkunst van Caravaggio.

“Maybe my time has come.”

Claire (Reparer Les Vivants)

Deze films werden ook geselecteerd door Marnie Blok

The Wife

Shadow Game

The Man Who Sold His Skin

Hable con ella

Atlantic

Visages Villages

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.