Shadow Game
Kijk je ogen uit.
€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.
In Gouden Kalf-winnaar Shadow Game volgen we tien minderjarige vluchtelingen terwijl zij de gevaarlijke grenzen van Europa oversteken, op zoek naar een beter leven. De levensbedreigende situaties die zij moeten doorstaan om zich te herenigen met verloren familie, hun recht op onderwijs na te jagen of om simpelweg in leven te blijven tekenen een inhumaan beeld van de wereld. De aankomst op plek van bestemming lijkt in Shadow Game een onbereikbare droom.
door Vera BaurNext Level
Vastgelegd door de alziende lenzen van hun eigen telefoon, proberen tien jongeren noodgedwongen een plek te zoeken om naar te vluchten, te leven; een plek om te bestaan. Door middel van vlogs, video’s en zelfs TikTok’s worden de reisverslagen van de tieners verzameld en gepresenteerd. Het experimentele perspectief van de jongeren en hun manier van communicatie, verbinding en storytelling, is akelig aangrijpend. Niet alleen worden de illegale werkwijzen en erbarmelijke omstandigheden van de opgezette vluchtelingen faciliteiten blootgelegd, de directe mentale invloed en manier van compartimenteren van de jongeren is schrijnend helder. “Het is een missie. Als je ‘m voltooit, win je de game.” De tieners zien de reis als een spel, waar zij de gedurfde personages van representeren. Wie bereikt als eerste het volgende level over de grens in West-Europa? En voor wie is het spel Game Over voordat het is begonnen?
Filmmakers Els van Driel en Eefje Blankevoort plaatsen met Shadow Game de definitie van kind-zijn onder een vergrootglas. Niet alleen maken deze tien minderjarigen de heftige omstandigheden mee die je als volwassene amper zou overleven; het snelle opgroeien dat van de kinderen wordt gevraagd, vertaalt zich naar levenslange trauma’s en beschadigde kinderbreinen. Een oneerlijke opvoeding die ook nog eens wordt afgestraft door de illegale registratie van asielkinderen in de doorkruiste landen. Van Driel en Blankevoort ontwikkelden dit project nadat ze op vermoedens stuitten van onwettige handelingen bij duizenden onvindbare asielkinderen. Om het kinderrechtenverdrag te omzeilen en zichzelf te ontdoen van “extra” lasten, registreren meerdere oversteeklanden veel minderjarigen illegaal en onterecht als meerderjarig. Daarmee worden zij beroofd van hun recht op veiligheid, vervoer en verblijf, naast alle andere mensenrechten die zij als vluchtelingen al worden ontzegd.
De oneindigheid van het probleem en de vicieuze cirkel van onmacht wordt aangepakt door de praktische vorm van het Shadow Game-project. Het platform opgericht als onderdeel van het project is dan ook nog continu actief en blijft lobbyen voor de vluchtende jongeren. Naast de activerende documentaire bestaat project Shadow Game uit een grootse “call to action”: na het kijken van de docu kun je terecht bij lokale liefdadigheidsorganisaties, die in direct contact staan met de hulpbehoevende jongeren en humanitaire bewegingen én financiële ondersteuning bieden aan de jongeren uit de docu. De kracht van film zit niet alleen in het inspireren en verbinden, maar ook in het vermogen om te activeren en echte verandering te initiëren.
Wil je meer weten over de documentaire? ga dan naar shadowgame.eu.
Must-see, omdat:
1. De documentaire een uniek multi-visueel beeld schept van een hartverscheurende werkelijkheid.
2.De regisseurs een reis in beeld brengen die voor de meeste mensen ondenkbaar is.
3.Shadow Game je raakt, inspireert, confronteert en aanzet tot life-changing actie!
Durrab (Shadow Game)“Als de politie je pakt, is de hele game voorbij.”
Deze films werden ook geselecteerd door Marnie Blok
Kijk je ogen uit.
€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.