The Wife

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.

Joan Castleman twijfelt aan haar levenskeuzes als haar man Joe de Nobelprijs voor Literatuur ontvangt. In The Wife confronteert regisseur Björn Runge de kijker met de harde realiteit van een langdurig huwelijk, dat niet zo rooskleurig lijkt te zijn. Een meeslepend verhaal over trots, spijt en waarheid.

Scenarist Marnie Blok deelt 'The Wife'

Achter elke grote man staat een sterke vrouw

door Stefanie Gordin

Schrijver Joe Castleman en zijn vrouw, Joan, zijn al veertig jaar getrouwd en wonen samen in Connecticut. In de vroege ochtend krijgen ze het nieuws dat Joe de Nobelprijs heeft gewonnen, en dit brengt veel vreugde met zich mee. Samen met hun zoon vertrekken ze naar Stockholm voor de ceremonie, maar die reis onthult een lang gekoesterde wrok en een duister geheim...

Joan is een toegewijde vrouw die veertig jaar lang haar eigen talent, dromen en ambities opofferde om de literaire carrière van haar echtgenoot Joe aan te wakkeren. Hun noodlottige pact heeft een huwelijk gebouwd op ongelijke afspraken - en Joan bereikt uiteindelijk haar breekpunt. Ze staat zichzelf toe om haar leven en haar rol in dat van haar man te heroverwegen, met veel frustratie, woede en verdriet. Voor de eerste keer in haar leven probeert ze te begrijpen wat ze allemaal moest opgeven voor het geluk van een ander.

The Wife is geregisseerd door de Zweedse Björn Runge en het scenario, dat gebaseerd is op het boek van Meg Wolitzer, is maar liefst drie keer aangepast. Doorheen de film speelt Runge met flashbacks van jongere versies van Joe en Joan. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst in de jaren ‘50 toen hij een professor was en zij een studente, die als babysitter voor hem en zijn toenmalige vrouw werkte. De scènes onthullen langzaam dat Joan zelf een getalenteerde auteur is, waardoor het des te verwarrender wordt dat ze haar eigen ambities heeft opgeofferd.

The Wife geeft je zowel warme als koude rillingen. Het is vooral een emotionele rollercoaster die de waarheid tussen twee personen blootlegt. Een film waarin zelfreflectie centraal staat en het je tot nadenken zet over belangrijke thema’s zoals liefde, zelfwaardering en het volgen van je eigen ambities. Een meeslepende film voor iedereen die van literatuur en schrijvers houdt.

Must-see, omdat:

  • 1. De jonge Joan op een briljante manier gespeeld wordt door Annie Starke, de echte dochter van Glenn Close (de volwassen Joan).

  • 2. We nooit de strijd tegen seksisme moeten opgeven, vooral niet in een door mannen gedomineerde wereld.

  • 3. Je in The Wife naar het ijzersterke acteerwerk van Glenn Close en Jonathan Pryce kijkt.

“There's nothing more dangerous than a writer whose feelings have been hurt.”

Joan Castleman (The Wife)

Deze films werden ook geselecteerd door Marnie Blok

Shadow Game

The Man Who Sold His Skin

Hable con ella

Atlantic

Visages Villages

Reparer Les Vivants

Kijk je ogen uit.

€9,99 per maand na proefperiode. Altijd opzegbaar.